ANIMATIE – Miscare si componente (5)

ATITUDINI SI REPREZENTARI (4)
Miscarile mainilor.

Miscarile mainilor in functie de rolul lor, au fost impartite in
trei categorii.
A – MISCARILE ( gesturile ) INDICATIVE
B – MISCARILE ( gesturile ) DESCRIPTIVE si..
C – MISCARILE ACTIVE

A – GESTURILE INDICATIVE, sunt acele miscari ale bratelor care
indica subiectul.

Foto 1
Foto 1 - gesturi indicative copyA – Bratul intins, degetul aratator tintind cu precizie obiectul sau subiectul ce trebuie aratat; tu, el, cu o scurta panoramare a bratului – ei , acesta, sus, jos, acolo, la stanga, la dreapta.
Foto 1
B – Bratul indoit, mana stransa in pumn cu degetul mare destins si indreptat spre propriul piept are semnificatia; eu, mie.
Ideea de posesie sau de un EU de o personalitate mai complexa se exprima printr-o apasare a mainii, cu degetele rasfirate, pe piept.
Izbirea mainii in piept si mentinerea ei o clipa insoteste de regula expresia; pe cuvantul meu.

B – GESTURILE DESCRIPTIVE, sunt acele miscari care masoara
sau desemneaza obiectul.

Foto 2
Foto 2 Gesturi descrip copyA – Interiorul palmei are misiunea de a preciza dimensiunile si formele ( atat de scund, asa de marunt ).
Deplasarea palmelor cu fata in jos, din apropiat spre lateral are semnificatia unei suprafete plane, netede.
Apropierea varfurilor degetelor, cu palmele oblic intinse, cu fata una spre cealalta descrie o forma ascutita.
Foto 2
B – Palmele facute caus cu fata in jos, din aproape sus, descriind doua curbe, una spre stanga si respectiv dreapta pana in aproape jos cu interiorul palmelor in sus, descriu o forma rotunda.
Miscarea palmelor asezate fata in fata din paralel, asezate pe muchie vertical, in paralel pe orizontal, sugereaza o forma patrata.

C – GESTURI ACTIVE, sunt gesturile care sugereaza trairi sau activitati diverse.
Bratele atarnand dealungul corpului, mainile inchizandu-se si deschizandu-se de mai multe ori, tradeaza o stare de enervare.
Bratele in aceiasi pozitie, mainile crispandu-se strans in pumni, poate sublinia stari precum; manie, furie, dorinta de razbunare.
Dezdoind bratul cu violenta si desfacand mana cu palma in jos este un gest care poate avea urmatoarele semnificatii; a-i azvarli cuiva in obraz tot dispretul sau injurie.
Mana deschisa, degetele rasfirate, palma in jos, aruncata pana in dreptul taliei si inchizandu-se deodata cu putere este gestul care exprima dorinte ca; a vrea, a tine, a stapani, a strivi.

Foto 3
Foto 3 Gesturi active copyA – Palma cu degetele lipite de buze si indepartand-o sugereaza o bezea, un sarut.
Acelasi gest pornind de la frunte este un salut.
Pornind de la inima; omagiu.
Aceiasi miscare insa efectuata invers, cu mana apropiindu-se de piept semnifica; vino, apropie-te.
Foto 3
B – O mana dupa care se ascunde fata sugereaza; dezgust, scarba, spaima, respingere, opozitie, gestul barfitorului, al turnatorului.

Nota
Gama de miscari active este foarte mare si tine in ultima instanta de spiritul de observare al animatorului.
Mainile sunt foarte expresive si trebuiesc utilizate cu multa siguranta si masura.
Mimica personajelor trebuie construita in ordinea importantei in modul urmator;
Din atitudini.
Din jocuri ale fizionomiei.
Din gesturi.

Observatie.
In animatie, pentru claritatea expresiei fetei personajului, se vor folosi imagini cu figura cat mai aproape, plan apropiat, prim plan sau gros-plan. Daca se vor folosi planuri departate sau generale, reactiile fizionomiei vor ramane neobservate si munca animatorilor ar fi inutila.
Pentru scenele in care expresia fizionomiei este necesara, se va avea grija inca de la elaborarea story-board-ului la realizarea unor cadre de dimensiuni convenabile scopului urmarit.

Cu acest material pun punct postarilor mele privind pregatirea celor pasionati de filmul de animatie. Nu am primit nici un semnal din partea voastra, fie el pozitiv sau negativ, ceea ce ma face sa cred ca unora dintre voi le convine de minune statutul pe care si l-au creat si in care se complac, acela de cineamatori si ca sunt slabe sanse ca in viitorul animatiei romanesti vor juca acel rol care sa ofere acestei arte, chiar si o minima speranta de recuperare a timpului pierdut.
Daca aveti talent si credeti in capacitatea voastra de a va manifesta artistic in filmul de animatie, ar cam fi timpul sa lasati lamentarile la o parte si sa incercati a va aduna energiile la un loc. N-o sa fie deloc usor. Va trebui sa lasati si orgoliile la usa pentru a gasi caile de comunicare. Nu asteptati sa se faca vreo minune care sa va scoata din inertie. Vremea trece si peste ani, veti vorbi despre animatie tot la timpul trecut. Sunteti tineri si ar trebui sa va miscati mai repede. Daca aveti nevoie de ajutor, mai puteti apela inca la cei care mai stiu cate ceva despre acest gen cinematografic pentru a va scoate din impas.
Imi amintesc cu nostalgie de ” procesele literare ” care aveau loc lunar, prin anii ’60, in sala – Ton Studio – din Buftea, in care se dezbateau subiecte interesante, adevarate consilii artistice in se care disecau opere literare reprezentative si de la care nu lipseau tinerii care peste ani au devenit personalitati marcante ale cinematografiei romanesti.
Andrei Blaier, Nicolae Corjos, Alecu Croitoru, Doru Nastase, Sicu Dimitrovici, Mariana Petculescu sau Lidia Slavu erau doar cativa din cei care transformau aceste intalniri intr-o reala scoala de film.
Poate ca ar trebui sa initiati niste intalniri in care sa discutati idei, scenarii, transpuneri cinematografice, story-board-uri, personaje etc., si mai putin sa desfiintati incercarile mai mult
sau mai putin reusite ale altora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.