Desene animate – Cum realizam un film de desen animat? – 8

walpeper 19 – Sunet, zgomote, efecte

Odata ce operatiunea de montare a imaginii era incheiata, impreuna cu inginerul de sunet si cu monteuza incepeam sa insiram sunetele (zgomote si efecte) pe care le selectaseram in prealabil fie din fonoteca studioului, fie realizate special pentru film.
La fel procedam si cu muzica, fie ca era muzica scrisa special, fie aranjament din fragmente muzicale diverse, dar alese pentru a sustine actiunea filmului.
Cand muzica era fie prea repede, fie prea lenta, se apela la ajutorul TEMPOFONULUI cu care se faceau corecturile necesare, fara a distorsiona sunetul. Cand operatiunile de montare a imagini si a sunetului erau gata se trecea la urmatoarea faza de lucru, ultima din studiou, MIXAJUL. Mixajul consta in a doza si a comasa pe o singura banda magnetica a tuturor sunetelor (muzica si zgomote) si a dialogurilor (cand era cazul).
De la un pupitru special, mixerul propriu zis, inginerul de sunet, langa care ma aflam pentru a-i solicita eventuale nuantari ale sunetelor, acesta, cu ajutorul unor chei ale tastaturii, amplifica, estompa sau cu ajutorul filtrelor existente obtinea efecte speciale ca reverberarea de exemplu. Cand mixajul era terminat se facea o vizionare generala la doua benzi (imaginea si mixajul) in vederea obtinerii aprobarilor necesare din partea forurilor superioare. Daca era OK! negativul era montat conform pozitivului si impreuna cu mixajul era dus la laborator unde acesta din urma suferea o ultima modificare, transpunerea optica.
Ultima operatiune importanta, era copierea negativului filmului impreuna
cu transpunerea optica a sunetului pentru a se obtine prima copie pozitiva cu sunetul incorporat.
walpaper 3In ce ma priveste, tinand seama ca aveam o echipa constanta pe care trebuia sa o “alimentez” permanent, foarte multe activitati trebuia sa le fac simultan in asa fel incat sa nu existe timpi morti, ajungandu-se de regula la situatia concediilor cand animatorii se intorceau la lucru si trebuiau sa le fie asigurate lay-out-urile pentru a nu se pierde timp. In perioada in care eram obligat sa-mi iau eu concediu, trebuia sa realizez story-board-ul viitorului film din acelasi motiv la pastrarii ritmului
de lucru. De multe ori ma intreb, cum de am rezistat.
Sper ca cele de mai sus sa va lamureasca unele nedumeriri privind fluxul tehnologic al filmului de DESEN ANIMAT.
Am subliniat acest lucru, deoarece la celelalte filme de animatie, in functie de maniera de exprimare si de tehnica folosita nu se vor regasi o serie de activitati, precum animatia pe calc sau hartie, absenta unui jurnal de filmare ca cel utilizat la desenul animat, a conturarii si colorarii si utilizarea de regula a trucilor orizontale in locul celor verticale.
In rest durerile de cap raman neschimbate.

Inchei, subliniind inca o data ca am incercat, nu stiu insa daca am si reusit sa va captez atentia asupra a ceea ce inseamna munca la un film de animatie si sa trec in revista doar munca si viata creatorilor sai, prezenti doar prin rodul imaginatiei si talentului lor. A fost o viata plina de satisfactii si renuntari pe care nimeni nu a vazut-o in filmele noastre dar care cu unele exceptii a fost de-a-dreptul fascinanta.
Va multumesc anticipat pentru atentie.

4 thoughts on “Desene animate – Cum realizam un film de desen animat? – 8”

  1. Va mai amintiti cine facea efectele vocale la Animafilm? (De exemplu rasul motanului din Miaunel si Balanel, soapte si alte onomatopee)

    Apropo de realizat filme si de motan, iata un episod din “Peripetiile lui Ionut” in care se arata cum se face un film de animatie:

    http://www.trilulilu.ro/bansaraba/f667932c336f54

    Puteti sa ne spuneti ce animatori apar in secvente?

  2. Buna ziua,

    Nu pot decat sa va multumesc pentru ca ati gasit de cuviinta sa ne impartasiti din experienta dumneavoastra. Cred ca astfel de explicatii sunt foarte utile tuturor, dar mai ales tinerilor care fac animatie in ziua de astazil; astfel de explicatii ne ajuta sa intelegem care este procesul complet de realizare al unui film de desene animate; astfel de articole pun ordine in lucruri . Chiar daca tehnicile si tehnologiile s-au schimbat principiile stau inca in picioare :)

    Multumesc
    Marcel

  3. Felicitari pentru prezentare.Ne-a dat la scoala sa facem una si am scris-o pe asta si am laut 10.Va multumesc>:D<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.