INTAMPLARI DIN CULISELE FILMULUI 1

“Inaugurare”

La inugurarea restaurantului ” Budapesta ” din Bucuresti, OCL – ul din Capitala a hotarat sa apeleze la Studioul Animafilm pentru a imortaliza evenimentul intr-un film publicitar.
Restaurantul a fost gatit pentru eveniment iar bunatatile gastronomice urmau sa fie devorate de nimeni altul decat Ovid Teodorescu.
In preziua stabilita filmarilor cu actori si figuratie, au fost ” trase ” cateva cadre cu specialitatile culinare ale restaurantului, filmarile exceland in detalii ce puteau imbolnavi si un om satul.
In ziua Z, dupa pregatirile normale evenimentului, Ovid Teodorescu este sfatuit sa fie cat mai natural cu putinta si sa infulece tot ce pofteste din platourile etalate.
Se aprind luminile, se cere liniste apoi se aude comanda consacrata; – ” MOTOR ! “.
Ovid incepe sa atace bunatatile facand mici pauze, doar cand se schimba unghiul de filmare.
Pe atunci nu se folosea decat o singura camera de filmare, de regula ARRIFLEX si fiind doar un simplu film publicitar de circa 5 – 7 minute, un aparat era suficient.
Filmare a decurs “perfect”, Ovid dand iama prin toate platourile puse la dispozitia sa.
– ” TAIATI “.

OPERATOR CU ARRIFLEX

Urma pauza necesara pentru descarcarea si reincarcarea aparatului.
In momentul in care operatorul a incercat sa recupereze pelicula din caseta receptoare, deci cea cu materialul filmat, a constatat ca aceasta e goala. Nu fusese filmat niciun metru din cei 60 cati erau in aparat. Se cerceteaza cauza si se constata ca dispozitivul grifa-contragrifa nu antrenase pelicula, el functionand in gol.
Se remediaza defectiunea si se hotareste reluarea filmarii.
Existau insa cateva inconveniente pentru realizarea acestui lucru. Unul era acela ca nu prea mai era ce sa se puna pe masa, decat oase, un cap de peste, cateva frunze de salata si doua, trei masline.
Al doilea inconvenient era, ca bucataria si bufetul fusesera inchise si deci nu puteau inlocui resturile ospatului, dar cea mai grea lovitura a venit din partea lui Ovid Teodorescu, care desi a inteles ce se intamplase s-a motivat in stilu-i caracteristic; – Alta data cu placere, dar azi nu mai am loc nici pentru mine.
Filmarea trebuia totusi terminata. Se hotaraste mascarea urmelor festinului prin acoperirea resturilor cu frunze de salata, cateva masline si doua – trei felii de lamaie, renuntarea la unghiurile de filmare cu detalii din meniurile apetisante, Ovid trebuind sa mimeze un ospat copios, ceea ce i-a reusit de minune.
Cu materialul filmat inainte, prin prezentarea bunatatilor oferite de restaurant si cu un montaj ingenios, nimeni nu si-a dat seama de catastrofa pe langa care trecuse echipa de filmare. Puteai jura ca Ovid Teodorescu savura bunatatile prezentate in cadrele anterioare si ca nu era de fapt decat un mod inteligent de a iesi dintr-o incurcatura provocata de o defectiune tehnica.
Intamplarea mi-a fost povestita de fostul meu coleg, operatorul Tincu Puran, martor la eveniment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *