Animatia si rudele ei – episodul 3 –

Azi despre parintele animatiei romanesti.

Initiativa postului de televiziune ANTENA 1, de a prezenta lumea
animatiei romanesti este mai mult decat laudabila.
Dupa o perioada de peste douazeci de ani in care nu s-a mai vorbit despre acest subiect devenit tabu, prin lipsa de interes a institutiilor abilitate ale statului pentru aceasta arta, iata ca acum, cineva se gandeste si la filmul de animatie autohton.

Personal, nu am decat cuvinte de multumire pentru redactorii ANTENEI 1 care au scuturat praful asternut in tot acest timp peste filmele realizate cu truda si pasiune de catre noi si au readus in actualitate activitatea creatoare pusa in slujba tuturor copiilor de toate varstele.
Totul ar fi perfect, daca aceste emisiuni ar sensibiliza pe cei ce raspund de soarta filmului, in general, dar si de aceasta a VII-a arta bis – animatia – lasata la periferia cinematografiei, in special.
Nu pot trece insa peste cateva erori strecurate in emisiunea OBSERVATOR – ului din 17 ianuarie si anume;
Meritele lui Gopo nu le contesta nimeni, dar a-l numi parintele animatiei romanesti, mi se pare o greseala la fel de mare ca si celelalte doua anterioare ( Mihai Surubaru – bunicul desenelor animate sau Mariana Buzea – mama lui Balanel si Miaunel ).

Toti stim ca cei care au realizat primele filme de animatie in Romania au fost Marin Iorda si Aurel Petrescu si nu Gopo.
Imi permit sa sugerez mass-mediei in general, ca pe viitor sa gaseasca un alt mod de a aborda acest subiect, renuntand la gradele de rudenie din filmul de animatie romanesc tocmai pentru a nu atribui unuia sau altuia merite imaginare.
S-a ajuns in situatia copilului cu multe moase.
Mi-e teama ca dupa ce se va epuiza intregul arbore genealogic va mai cobori cineva din el si isi va revendica dreptul de a fi el primul, ( chiar inainte de Adam si Eva ), care sa fi pus de fapt bazele animatiei autohtone.

O alta eroare, este afirmatia ca filmul de lung metraj de animatie “Robinson Crusoe” ar fi fost realizat in doua luni ( !!!!!! ).
Inexact !
Noi realizam un scurt metraj de circa 200 – 250 de metri ( deci cu o durata de 8 – 9 minute ) in aproximativ 6 luni.
Pentru cei ce nu stiu, filmul in discutie a avut aproximativ 80 de minute, deci de aproape zece ori durata unui scurt metraj.
In privinta numarului de desene folosite la realizarea acestui prim lung metraj ( 300.000 ), cifra reprezinta doar acetofanele cu eroi folosite la filmare, nu si celelalte circa o suta de mii de schite pe calc.
La acest prim lung metraj din istoria animatiei romanesti s-a lucrat timp de doi ani, ( nu doua luni cum s-a afirmat ) ceea ce a reprezentat deja o adevarata performanta, nu numai pentru conditiile de lucru din anii ‘ 70 dar si pentru anii de varf ai productiei de desene animate de la noi.

3 thoughts on “Animatia si rudele ei – episodul 3 –”

 1. Buna ziua ,Domnule Antonescu…de unde au venit informatiile cu privire la durata realizarii unui lung metraj 2 d respectiv 2 luni? !?!…..problema e grava…si ne afecteaza foarte mult ! cu respect Velika

 2. Problema nu este de loc grava si personal nu ma simt afectat de informatia gresita cu privire la timpul real in care a fost realizat lung metrajul ” Robinson Crusoe “.
  Ar putea fi insa grava, daca un producator ar lua de buna aceasta eroare si ar cere in viitor sa se mai faca un lung metraj in acelasi timp ( doua luni ! ). La acest capitol putem sta linistiti amandoi.
  In Romania nu se vor mai face lung metraje de animatie in 2D in urmatorii 200 – 250 de ani. Iti pot da si-n scris acest lucru.
  Cu aceleasi sentimente,
  Victor Antonescu
  PS Daca urmaresti emisiunea ANTENEI 1 postata pe blog, vei auzi comentariul la care am facut referire.
  A fost, cred o neintelegere dar lucrurile sunt asa cum le-am prezentat eu.

 3. Buna seara , in acest reportaj in mod sigur au ,,gresit ”au facut o eroare cum spuneti dv. , …eu cred ca meritati sa fiti invitat sa vorbiti despre animatie …….in care sa puneti putina ordine in lucruri…..sa se faca emisiuni pe aceasta tema …alte arte cum au spatiu alocat pt acest lucru?…noi de ce nu avem?!…Va stimez, cu drag velika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.