Almanahul “Scurta istorie a animatiei” – 25 de ani de la aparitie – 8

Azi am postat trei pagini din almanh.
Bogat ilustrate. paginile care urmeaza incearca sa argumenteze cu imagini, din nefericire in alb-negru, exprimarile grafice cat mai variate ale regizorilor romani in dorinta de a da o nota cat mai personala filmelor realizate.
Capitolul 11,

O marca de incredere: ANIMAFILM –
Ce – a zis Zdreanta – n sinea lui ?
Fetita cu chibrituri si soaptele iernii –
Intoarcere in viitor –
Fabule cu furnici –
Mihaela si basmele bunicii –
Balanel si Pin-Pin

CALIN 10

 

M-am gandit ca pentru postarile curente, ca si pentru cele viitoare, este mult mai util pentru cei interesati de filmul de animatie, sa postez doar imaginile, iar comentariile personale sa le inlocuiesc cu spicuiri inedite dintr-un “Caiet de documentare cinematografica” aparut in anul 1966, sub ingrijirea Arhivei Nationale de Filme si a Asociatiei Cineastilor.
In acest fel veti afla multe lucruri din ISTORIA ANIMATIEI pana in acel moment si cum se prefigura viitorul. O sa fiti surprinsi de punctul de vedere al cineastilor si al criticii de specialitate din acea perioada.
Toate vor fi postate cu genericul ” ANIMA – ANIMAE “ (suflet, viata).
Le puteti urmari imediat dupa imaginea urmatoare din ” SCURTA ISTORIE A FILMULUI DE ANIMATIE “.

CALIN 11

” ANIMA – ANIMAE ” – 1

Pentru inceput, o serie de spicuiri din analiza animatiei mondiale facuta in
anul 1965, de Andre Martin.

……- Catre o animare rapida si corecta -…….
– Cand Stephen Bosustow a creat in 1942 un grup independent de productie ” animata “, el nu intentiona sa urmeze filonul caricatural al desenului animat traditional american. In 1944 ia nastere ” United Production of America “( U.P.A.) care reuneste in jurul lui Bosustow pe Robert Cannon, maestrul noilor tehnici ale miscarii si ale formelor, realizatorul tuturor filmelor din seria GERALD MC BOING BOING si din seria CRISTOPHER CRUMPET precum si ale altora ca: MADELINE, WILLIE THE KID, HERB’KLYNN ADE WOODERY etc.; John Hubley, creatorul celebrului ROOTY TOOT TOOT si Bill Hurtz, autorul lui AOSTY FOOTSY si THE UNICORN IN THE GARDEN. Mai tarziu se vor uni cu acest grup Paul Juban, Jules Engel, Art Babitt, Abe Liss, Pete Burness ( unul dintre creatorii personajului MISTER MAGOO si Ted Hee.

Va urma

CALIN 12

” ANIMA – ANIMAE ” – 2

……- Catre o animare rapida si corecta -….
Pentru prima data in istoria desenului animat american, niste simpli animatori au libertatea de a alege instrumentele de creatie; pictura moderna, de la Braque pana la Dufy si Picasso; plastica simplificata a ” afisului “, de la Cassandre pana la Lewitt-Him; desenul umoristic, de la Georges Herriman pana la Virgil Partch si Saul Steinberg; ilustratiile de carte, copertele ” magazinelor “; toate procedeele moderne de tiparire si de colorare.
Toate aceste elemente, si altele contribuie inca la multiplicarea la nesfarsit a calitatii trasaturii, a desenului si a formei si ofera posibilitati infinite scrierii personale.
( Cinema di animazzione, 1964-65, nr.3)

– Va urma –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.