Vernisaj de exceptie – Isabela Petrasincu – o surpriza placuta

Acum o saptamana, galeria Orizont din Capitala a gazduit vernisajul fostei noastre colege, regizoarea Isabela Petrasincu.

ISABELA PETRASINCU

Desi o cunosc pe Mish de peste 50 de ani, nu vazusem in perioada mea de pionierat in filmul de animatie, decat decorurile ei realizate cu mult talent, in care culoarea si rigoarea detaliilor dovedeau un artist care se respecta si de ce sa nu recunosc, demonstrau calitatile arhitectului care construia totul in deplina armonie cu atmosfera ceruta de subiectul filmului, majoritate lucrate în tonuri cromatice calde.

In anii care au urmat, am urmarit evolutia regizoarei, care a ales ca tehnica de exprimare, personajele in volum specifice filmului de papusi, nu stiam insa nimic despre lucrarile ei particulare.

Ma asteptam sa vad expuse la ” Orizont ” personajele si eventual unele elemente din decorurile filmelor regizate de ea.

Dar nu !

Surprinzator, Mish, ne-a prezentat o paleta larga de lucrari, realizate in tehnici extrem de variate, de la aquarela, carbune, tempera, tus si pana la tehnici mixte in care colajul nu a lipsit.

Lucrarile expuse se constitue intr-o paleta de multiple abordari stilistice, de la clasic la modern, dovedind polivalenta unui creator pentru care sensul a fost ” motorul ” de cautare al comunicarii cu spectatorii, fie in salile de cinematograf, fie in cadrul unor expozitii ca cea recenta de la galeria Orizont.

Am selectat doar cateva din lucrarile expuse si vi le prezint pentru a va face o idee despre artista complexa care este Isabela Petrasincu.

– ” Flori ” – aquarela

– ” Autoportret ” – carbune

– ” Din lumea lui Anton Pann ” – colaj

– ” Univers inchis ” – tus

– ” Noaptea saltimbancilor ” – tehnica mixta (aquarela, tempera si colaj)

FLORI

AUTOPORTRET

DIN LUMEA LUI ANTON PANN

UNIVERS INCHIS

NOAPTEA SALTIMBANCILOR

Din nefericire nu posed niciunul din filmele sale pentru a sublinia modul in care regizoarea stia sa comunice cu cei mai mici si mai fideli spectatori, copiii.

5 thoughts on “Vernisaj de exceptie – Isabela Petrasincu – o surpriza placuta”

 1. Vitalitatea artistului authentic. Ce bine ca nu traim doar din amintiri. Salut peste timp si continente pe Dna Petrasincu, Nelu Truica si Radu Igaszag. Scuze cel or pe care nu i-am recunoscut din fuga aparatului de filmat.
  Andrei Roman

 2. Buna ziua, domnule Victor Antonescu! La multi ani doamnei Petrasincu! Am crescut in lumea personajelor dvs., si a celor carora le-a dat viata doamna Petrasincu, alaturi de tatal meu Dumitru Tudorache. Regret ca nu am stiut de vernisaj.Va multumesc dvs., si tuturor creatorilor din studioul “Animafilm” pentru lumea frumoasa in care am copilarit!
  Am pastrat pozele pe care le-am facut la vizita dvs. la scoala mea . In acele timpuri erau invitati parintii sa vorbeasca despre profesia lor, copiilor. Tatal meu mi-a propus sa fiti invitat dvs., si ati acceptat. Ati vorbit despre cum se nasc personajele de animatie. Au trecut de atunci 41 de ani.

 3. Draga Doamna Delia Velescu, va multumesc mult pentru cuvintele adresate si va asigur de intreaga mea consideratie. Cu acest prilej, va doresc multa sanatate, liniste sufleteasca si impliniri alaturi de cei dragi.
  Cu deosebita stima,
  Victor Antonescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.