Importul de termeni din cea mai dezvoltata tehnologie in lumea filmului, a dus la inlocuirea sau aparitia de denumiri noi iar filmul de animatie nu a ramas in afara fenomenului. Asa a devenit stratul pe care se afla un desen, LAYER, iar desenele folosite de regula ca elemente suplimentare de decor si nu numai, OVER-LAY (OL) sau UNDER-LAY (UL) in functie de pozitionarea acestora “peste, deasupra” tuturor desenelor, sau “sub, la fund, ultimul” dintre ele.
La inceputul filmarii fiecarei scene, se “trageau” cateva fotograme cu numarul acesteia specificat pe clacheta respectiva dupa care, urmarind cu exactitate indicatiile din jurnalul de filmare, erau schimbate desenele si inlocuite cu altele pana la epuizarea ultimei fotograme.
Daca doream obtinerea de efecte speciale de iluminare,apelam la proiectoare suplimentare fata de cele obisnuite al trucii. Dintre trucile folosite de noi, doar cele rusesti aveau iluminarea cadrului asigurata de doua rivalte laterale cu tuburi de neon, celelalte beneficiind de proiectoare, unele prevazute cu voleuri pentru a retine sau nu din lumina generala.
Dupa epuizarea peliculei din caseta receptoare a camerei,acesta se descarca intr-o camera obscura, negativul expus fiind protejat prin ambalarea sa in hartie neagra speciala si introdus intr-o cutie de film ce era apoi sigilata si trimisa la laborator pentru developare si copiere conform specificatiilor operatorului.