MISIUNEA SPATIALA ” DELTA “

MISIUNEA SPATIALA ” DELTA “

Foarte scurt istoric.

Vazand cati amatori de SF rasfoiesc blogul in cautare de informatii despre filmele de acest gen realizate in studioul Animafilm, m-am gandit sa vin cu niste completari ale istoricului lor.

Trebuie sa recunosc pentru inceput ca sunt un mare amator de SF.

Prin anii ’70, facusem cateva incercari de schitare a unui serial – “Aventurile echipajului V.V.V.” ( trei – V ), si chiar incepusem cateva contacte timide cu ceilalti doi ” V “, pentru a purcede la scrierea scenariilor si creionarea personajelor viitoarelor aventuri.
Primii doi ” V “, erau, Victor Kernbach, scenariile si Victor Wegemann, grafica.
Regia urma sa o asigure al treilea ” V “, subsemnatul,
( Victor Antonescu ).

Daca in privinta, graficii, am primit asigurarea lui Victor Wegemann ca se ” inhama” la aceasta actiune, din partea lui Victor Kernbach, am intalnit o pozitie complet inflexibila. El avea pareri diferite privind actiunile eroilor, fiind in total dezacord cu modul meu de a concepe naratiunea filmului, intr-o maniera deconcertanta, jocul personajelor, apeland la intregul arsenal specific filmului de animatie. Pur si simplu, filmul ar fi capatat o nota grava, argumentandu-mi ca informatiile pe care le detine despre tot ce inseamna anticipatie, paranormal, paleoastronautica, etc., etc., sunt lucruri serioase si ca nu-si permite sa glumeasca cu astfel de probleme.

Vazand incapatanarea lui Kernbach, cu regret a trebuit sa renunt, cel putin pentru o perioada, la acest proiect.

Peste niste ani, am gasit in Andrei Bacalu un partener deschis la o astfel de incercare si asa am realizat primul episod din “ Misiunea spatiala DELTA “, “ Planeta oceanelor “.

Din nefericire nu am mai putut beneficia pentru grafica de sprijinul colegului si prietenului meu, Victor Wegemann, acesta motivandu-mi ca are niste probleme de sanatate. Singura imagine realizata de al, a ramas “ nava baza “, pe care am folosit-o in aproape toate episoadele. ( In imaginea postata )

Lipsa unui scenograf cu un stil apropiat de cel al lui Victor Wegemann si hotararea conducerii studioului de a realiza mai repede si cat mai multe episoade din serial, a avut ca urmare antrenarea a inca patru regizori la realizarea acestuia. Stiluri diferite, animatori, scenografi si realizatori de personaje diferiti, a facut ca din aceasta combinatie, unitatea stilistica a serialului sa sufere, ducand in final la cinci tipuri de seriale, care nu semanau intre ele.

Eu am renuntat primul la a mai lucra la serial. Cei care l-au continuat, cu bune rezultate insa, au fost Mircea Toia si Calin Cazan .

Pentru realizarea animatiei, ei au folosit pentru prima data in studiou, metoda “ Eclaire “ **, cum era numita copierea prin desenare dupa imagini filmate cu actori. Acest lucru il incercase si veteranul Pascal Radulescu , prin anii ‘50, dar fara rezultatul scontat. Aceasta tehnica avea avantajul realizarii unei animatii unitare a intregului film.

Mircea Toia, cunoscator al tehnologiei acestui mod de lucru, a apelat pentru personajul filmat, la serviciile lui Marcel Iures , apoi utilizand un pupitru cu retroproiector cadru cu cadru, a desenat pe calc miscarile acestuia. Desenele au fost apoi copiate si colorate pe acetofan, reintrand astfel in fluxul obisnuit al filmului de desen animat.

Imaginatia si experienta celuilalt colaborator, Calin Cazan, autorul tuturor personajelor filmelor realizate alaturi de Mircea Toia, co-scenarist si co-regizor cu acesta din urma, iar mai tarziu cu Dan Chisovsky , au format nucleul de baza al tuturor filmelor SF, realizate dupa aceea..

Personal, dupa ce m-am retras din serialul “ Delta “, am inceput sa pregatesc un alt serial, “ Cei trei muschetari “, finalizat cu lung metrajul, “ Uimitoarele aventuri ale muschetarilor “ incheiat in 1987.

 

Nota..

Daca am fi avut posibilitatea sa colaboram cu o personalitate de talia
lui Daniel Dociu, sigur ca altfel ar fi aratat filmele noastre.

Pentru cei care nu-l cunosc, Daniel Dociu, absolvent al Institutului de Arte Plastice din Cluj, s-a stabilit in USA in 1990. Neintrecut in materie de transpunere in imagini a tuturor lumilor posibile si imposibile, talentul sau de exceptie, a fost onorat prin numeroasele premii de prestigiu.

Imaginatia sa este coplesitoare. Desenele sale nu pot fi descrise cu cuvinte obisnuite. Totul este la superlativ.

Video Game Art Director and concept artist , Chief Art Director for NCsoft NorthAmerica, Daniel Dociu, artist de exceptie a fost declarat cetatean de onoare al orasului Redmond din statul Washington in care locuieste.

Daca vreti sa va convingeti, dati click pe numele lui (subliniat cu bold ) sau cautati-i numele pe Google si va veti da seama ca ce am spus despre el, nu-s vorbe-n vant. Este un fenomen.

**

Tehnica “ Eclaire “ presupunea filmarea unui actor pe pelicula alb-negru cu contrast puternic ( noi foloseam pentru asemenea filmari, pelicula TF 7 ) apoi cu filmul developat si copiat pozitiv (in multe cazuri folosit direct negativul ), se trecea la copierea manuala pe calc. Aceasta operatiune se facea cu ajutorul unui retroproiector cadru cu cadru.

Atasez imaginea cu nava baza, realizata de Victor Wegemann, si o schita cu modelul retroproiectorului utilizat in tehnica “ Eclaire “,

STATIA WEGEMANN BLOG

fig

Schita a mai fost postata pe blog in demonstratiile despre trucaje cinematografice..

One thought on “MISIUNEA SPATIALA ” DELTA “”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.