– Regizori ai filmului romanesc de animatie – ( 33 de microportrete ilustrate ) – pagina 3

– Matty Aslan –
almanah;
Formica, Din nou Formica, D-ale organigramei, Organigrama II, Doi intr-o barca.
completari;

1951 – animatie impreuna cu Liviu Ghigort si Gopo la filmul ALBINA SI PORUMBELUL in regia lui Gopo.
1951 – personaje si decoruri impreuna cu Pascal Radulescu si Gopo la filmul RATOIUL NEASCULTATOR in regia lui GOPO.
1953 – animatie si coregie cu Iulian Hermeneanu la filmul O POVESTE CU URSULETI.
1965 – scenariul, desenele si regia la filmul UN BLOC NEOBISNUIT.

– Artin Badea –
almanah;
Peripetiile lui Ionut, Cine rade la urma, Temerarii de la scara 2.
completari;

1955 – animatie alaturi de Dumitru Hojbota, Roland Pupaza, Constantin Crahmarel si Florica Vainer la filmul ARICIUL RAUTACIOS in regia lui GOPO.
1955 – animatie alaturi de Dumitru Dobrica, Florica Vainer, Constantin Crahmarel si Roland Pupaza la filmul CIUBOTELELE OGARULUI in regia lui Iulian Hermeneanu.
1955 – animatie alaturi de Dumitru Hojbota, Stefan Munteanu, Dumitru Dobrica, Florica Vainer si Radu Dragomir la filmul SURUBUL LUI MARINICA in regia lui GOPO.
1955 – animatie impreuna cu Radu Dragomir, Roland Pupaza, Dumitru Dobrica, Aurelia Ivan, Simion Alexandrescu, Cecilia Dumitrescu si Elisabeta Lalier la filmul TORTUL DE CIOCOLATA in regia lui Pascal Radulescu.
1957 – animatie alaturi de Constantin Crahmarel, Stefan Munteanu, Roland Pupaza si Florica Vainer la filmul TOLANICI in regia lui Jean Moraru.
1958 – animatie impreuna cu Roland Pupaza si Simion Alexandrescu la filmul MOTANUL PEDEPSIT in regia lui Jean Moraru.
1959 – animatie alaturi de Constantin Mustetea si Constantin Crahmarel la filmul CALUTUL DE FOC in regia lui Iulian Hermeneanu.
1961 – animatie impreuna cu Constantin Crahmarel, si Dumitru Hojbota la filmul ZANA DE CERNEALA in regia lui Iulian Hermeneanu.
1962 – animatie alaturi de Constantin Crahmarel, Constantin Merlan si Victor Antonescu la filmul HOATA DE LA CIRC in regia lui Constantin Popescu.
1963 – co-regie cu Iulian Hermeneanu la filmul STICLETELE.
1963 – animatie alaturi de Constantin Merlan, Victor Antonescu, Valentin Baciu si Horia Stefanescu la filmul MITICA in regia lui Nell Cobar.
1964 – animatie impreuna cu Valentin Baciu si Constantin Merlan la filmul BAIATUL CARE FACEA TOTUL PE JUMATATE in regia lui Nell Cobar.
1965 – animatie alaturi de Valentin Baciu si Victor Antonescu la filmul SOARELE SI TRANDAFIRUL in regia lui Iulian Hermeneanu.
1966 – scenariul, animatie ( impreuna cu Constantin Merlan si Victor Antonescu), desene si regie la filmul FURNICA.
1967 – animatie impreuna cu Simion Alexandrescu, Zaharia Buzea, Constantin Merlan si Constantin Crahmarel la filmul PATRU PITICI in regia lui Iulian Hermeneanu.
1968 – animatie la filmul lui Nell Cobar, MIHAELA.
1968 – animatie la filmul MULTUMESC MIHAELA in regia lui Nell Cobar.
1969 – animatie alaturi de Roland Pupaza si Valentin Baciu la filmul regizat tot de el, ACVILA SI BUFNITA din serialul de fabule
” La Fontaine “.

PAG 3

– Continuare –
” ANIMA – ANIMAE ” 6

……..- Intrarea artistilor -…..
– Jan Lenica, realizator polonez si-a pus animatia in serviciul incomparabilei sale forte grafice, provenita din practica afisului si a ilustratiilor. El a gasit in animarea unor elemente decupate un mijloc ideal pentru a da miscare unor forme intense, unor texturi plastice violente, operand prin mariri variabile ale unor elemente gravate, alese pentru valoarea lor de textura sau de simbol;
DOMNUL CAP (1961), JANKO MUZICANTUL (1961), LABIRINT (1963), RINOCERUL (1963).
Forta baroca, deseori stralucita, a plasticii si a colajelor sale, influenteaza in momentul de fata pe toti amatorii de elemente decupate care viseaza de mult sa-si vada stilul grafic patrunzand pe ecran decat sa caute sa adauge ceva miscarii controlate.
– Va urma –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.