Tema centrala din acest an a Festivalului de Filme de Animatie Metrion este turnul Babel . Festivalul este organizat, cum dealtfel în fiecare an, în jurul zilei mondiale a animatiei (28 octombrie), acesta fiind lansat de Asociatia Metrion cu cinci ani în urma prin organizarea de programe de seama în aceasta zi, programe, care cu timpul a devenit festivalul mult asteptat de Oradeni. Deci miercuri, pe 27 octombrie începe MAFF cu animatii multe, cu programe suplimentare captivante si prima editie a „zilei copiilor”
Organizatorii festivalului au anuntat un concurs de animatie si unul de afise pe tema Turnul Babel, al carui punct de reper este textul cu acelasi titlu a lui Demeter Szilárd (cum a fost si anul trecut). Creatiile trimise pentru concursuri vor fi prezentate în decursul festivalului. În afara de creatii trimise din România, pâna în prezent avem creatii din Ungaria, Polonia, Suedia, Portugalia, Serbia, Spania, Franta, dar si din India si Jamaica. Deschiderea oficiala a MAFF-ului va avea loc miercuri dupa masa în Cinema, dar organizatorii, precum si anul trecut – au dorit sa evite formatul oficial, deci in loc de un discurs festivalul va începe cu un program muzical interesant, o coproductie a unui cor si un vj (video jokey), care vor oferi o experienta audio-vizuala de neuitat. Dupa acesta va rula filmul animat de lung metraj Vals cu Bashir (Waltz with Bashir). Animatia regizorului Ari Folman, a fost nominalizat pentru Oscar în 2009, dar in afara de acesta a primit multe nominalizari si premii de prestigiu. Miercuri v-a avea loc si deschiderea expozitiei din concursul de afise in biblioteca Judeteana. A doua zi – fiind 28 octombrie – se va construi in jurul zilei mondiale de animatie. In aceasta zi vor rula filmele din selectia asociatiei mondiale a animatiei ASIFA, filme care vor rula in mai multe tari in acelasi timp.
Anul acesta in blocul maghiar selectat de câtre ASIFA Ungaria, a primit loc si o animatie din Oradea. Succesul animatiei lui Sántha Dénes si Damó Zsolt dovedeste ca animatiile create în Oradea pot avea un viitor stralucitor. Vinerea, aproape toata ziua v-a fii ziua dedicata animatiilor poloneze: filmele regizor polonez Tomek Baginski vor fi prezentate intr-un bloc separat, dupa care vor urma filmele Studioului polonez, Platige. Vineri v-a fi oaspetele MAFF-ului regizorul Lakatos Robert cine s-a nascut la Cluj-Napoca dar cine se leaga de animatii poloneze pentru ca a absolvit în anul 2000 la Universitatea de Arte Teatrale- si Cinematica din Polonia, la departamentul de cameraman. Regizorul a mai fost la Oradea la premiera filmului Bahrtalo! (Noroc!) Ziua tematica va fi încoronata de organizatori cu o mica degustare a gastronomiei Poloneze.
Sâmbata este ziua Turnului Babel, în aceasta zi se vor prezenta animatiile trimise pentru concurs si programul v-a fi colorat cu multe animatii si spectacole:Daniel Todoran-Rares, blogger amator de arta v-a povesti despre animatii romanesti contemporane; Patrovits Tamas (ASIFA Ungaria ) si Radu Igazság vor vizita iarasi Oradea, si oaspetii noi vor fii artistii maghiari si sârbi grupati în jurul festivalului Mediawave din Ungaria. Duminica se va încheia MAFF 2010, aceasta zi fiind dedicata pentru copii si familii: vor fi spectacole de teatru de papusi si plastilina cu actori din Cluj-Napoca si Oradea si actorii experti vor arata arta de a face papusi si de captuseala copiilor.
Organizatorii festivalului din acest an sunt PIHE (Asociatia pentru Tinerii si Studentii din Partium) si Asociatia Metrion finantatorii principali fiind Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret, Directia Judeteana pentru Tineret Bihor si Szüloföld Alap. Organizatorii au spus ca acest festival se poate multumi in mare parte si Universitatii Crestine Partium (PKE) fiindca ideea organizarii unui eveniment în jurul zilei mondiale a animatiei provine de la departamentul de arte vizuale din aceasta institutie.
Ziua buna la dumneavoastra. Ma bucura faptul ca tineti la curent lumea animatiei cu aceste evenimente. Va pot spune ca festivalul este un succes real. Eu ma aflu aici la Oradea si voi sustine alaturi de colegul meu Daniel Todoran o discutie despre situatia animatiei contemporanea dar si despre cum poate supravietui un mic studio si cum se poate dezvolta acesta, despre integrarea animatiei in necesitatile cinematografice contemporane si contributia animatiei si efectelor speciale la dezvoltarea industriei cinematografice si de jocuri.
Aici sunt si cateva persoane care sunt foarte incantate de cursul dumneavoastra de animatie asa cum am fost si eu in urma cu 23 de ani. Va multumesc pentru ce m-ati invatat si pentru impulsul si educatia pe care ati acordat-o unor generatii de animatori care astazi spera sa recreeze o scoala de animatie reala, moderna si viabila. Stima