Varza murata si un sfat pentru pastrarea calitatilor ei.
Nu despre cum se conserva varza pentru iarna, voi pomeni in cele ce urmeaza. Retete sunt multiple, dar indiferent cat de gustoasa este, de regula aflam in preajma Craciunului, un fenomen comun tuturor celor ce au conservat-o. Dupa ce incepem sa consumam din ea, tendinta de a se ridica deasupra saramurii duce la deprecierea ei si daca nu reusim sa o mentinem acoperita cu solutia sarata, in scurt timp va fi buna de aruncat.
Toti am incercat fel si fel de variante pentru a mentine varza cufundata in saramura. Unii au pus bolovani si chiar fiare de calcat invelite in folie de plastic pentru a-si atinge acest scop. Eu am gasit o metoda mai eficienta, folosind cutiile de la diferite sorturi de inghetata gen “Aloma”,” Obsession “, etc.
Cutiile, le-am suprapus peste cateva scandurele, presandu-le din acelasi loc si cu aceleasi pene cu care am presat initial, varza.
Daca nu este suficient de coborat nivelul verzelor, mai adaug, una – doua cutii, pana cand penele prin fixarea la locul lor au cufundat varza complet. Cutiile e bine sa aiba capacele puse. Astfel nu se vor deforma la presiunea exercitata si vor fi eficiente la presare.
Penele le pastrez si le refolosesc in fiecare toamna.
Pofta buna !
In imagine, in partea stanga ( 1 ), se observa varza in recipient, inainte de consum si modul in care sunt dispuse “penele” de lemn pentru presare.
In dreapta ( 2 ) Se vad cutiile de inghetata asezate intre “penele” de presare si cele de cufundare a verzei in solutia de saramura, dupa inceperea consumului.