CATALOG REALIZAT DE A.N.F.
CU SCURT METRAJELE DE ANIMATIE ROMANESTI
realizate intre anii 1980 – 1989
Recent am intrat in posesia unui catalog al filmelor romanesti de scurt metraj de animatie. Cele 532 titluri reprezinta doar filmele realizate in perioada sus mentionata iar catalogul prezent este al III – lea dintr-o serie care vrea sa acopere intreaga perioada a existentei animatiei romanesti in perioada “ Animafilm”. Munca realizatorilor acestui catalog, Dna. Diana Grigoriu – redactor al ANF si Dl. Theodor Leontescu – coordonator al acestui volum, merita apreciata, cu atat mai mult, cu cat informatiile despre filmul de animatie romanesc sunt foarte putine, multe sunt contradictorii sau pur si simplu lipsesc.
Alegerea acestei perioade pentru a fi cuprinsa in CATALOG, este explicata prin fondul cel mai bogat de fotografii cu care au putut fi ilustrate filmele descrise.
Totusi, din cele 532 titluri insotite de scurte prezentari, doar 350 au beneficiat si de ilustrarea cu imagini demonstrand clar penuria de informatii cu care s-au confruntat realizatorii acestui catalog.
Motivul acestei aparitii este excelent argumentat de Dl. Theodor Leontescu, care in Introducere mentioneaza (citez);
< Scopul nostru marturisit este acela de a indemna la tezaurizarea in cadrul Arhivei Nationale de Filme a intregii productii de filme de animatie a Studioului Animafilm si la realizarea unei filmografii unitare, ilustrate complet, filmografie care ar surprinde mai bine valoarea de exceptie a animatiei romanesti, animatie care, prin intelepciunea realizatorilor ei, a reusit sa se sustraga aproape complet din perioada nefasta a nasterii si dezvoltarii ei, in favoarea artei. >
Este un inceput.
Un sincer BRAVO !
PS. Privind aparitia urmatoarelor cataloage, Indraznesc sa propun realizatorilor, sa nu se rezume doar la perioada “ Animafilm” ci si la cea dinaintea infiintarii studioului, de la Marin Iorda si Aurel Petrescu, pana in 1964, cand apar primele filme produse intr-o noua organizare.
In acest fel vor fi cuprinse si filmele pionierilor animatiei romanesti, dar si a premiilor de prestigiu obtinute, printre care si un Palm D’Or in 1957 pentru “Scurta istorie” realizat de Gopo.
Personal am identificat aproape 1200 titluri de filme de animatie romanesti ( Lung si scurt metraje )