Animatia romaneasca incotro?

desene animateRecent, am primit un mail care mi-a confirmat inca o data faptul ca filmul de animatie a primit o lovitura serioasa din partea extremului orient care a acaparat mai mult de jumatate din animatia lumii. Explicatia?Simplu! Cu bani foarte putini, animatorii din aceste zone sunt dispusi sa realizeze o animatie corecta si in timp foarte scurt. Intrebarea pe care si-au pus-o producatorii a fost fost pur retorica – De ce sa facem animatia in cutare sau cutare tara, cand o putem realiza in Coreea(de exemplu) la niste preturi modeste dar corecta si intr-un ritm de productie acceptabil?
In acest sens observatiile de mai jos aduc in prim plan o mentalitate foarte la moda in ziua de azi in Romania si nu numai in animatie.

Observatiile apartin unui animator cu state vechi in aceasta meserie, aflat de foarte multi ani in strainatate si sunt adresate tuturor celor care au avut un cuvant greu de spus in lumea animatiei dar si pentru cei ce incearca sa se consacre celei de-a 7-a arte bis.

Fragment:
“Eu de cind sint aici am incercat sa le spun colegilor cum stau treburile si cum evolueaza lucrurile cu animatia in afara Romaniei…. Nu m-au crezut. Toti cereau bani multi, nimeni insa nu se gindea la viitor…. De multe ori e mai bine sa-ti asiguri o munca continua desi mai slab platita, decit o perioada scurta de citiva ani de cistig bine, ca dupa aceea sa nu mai ai nimic de lucru. Asa s-a intimplat si aici ca peste tot in lume. Cum au crescut pretentiile, a disparut lucrul si acum a fost orientat spre Asia sau America de Sud, ori catre vreun studiou din est ca Ungaria sau Polonia care a stiut sa fie mai ponderat si unde s-a facut treaba serios.. Tendinta actuala a celor care mai fac filme e sa trimita lucrul de facut intr-o tara unde se face repede, corect si ieftin. Asa ca daca vrea cineva sa mai faca animatie trebuie sa se adapteze la situatie. Dar am observat ca in Romania ideea despre viata e sa te imbogatesti repede si daca se poate fara prea mult efort. Altfel nu merita sa intreprinzi nimic!?!?. Dar animatia este o munca artizanala care are nevoie de timp pentru a fi realizata.”

In loc de concluzie.
Credeti ca se mai poate face ceva pentru a schimba aceasta mentalitate?
Daca da, cum anume?

One thought on “Animatia romaneasca incotro?”

  1. Salut,

    Sunt de acord ca este bine sa ai de munca in ritm continuu, si daca nu se poate pe bani mai multi atunci evident ca se pot face eforturi pentru a miscora onorariul si a optimiza tmpul. Se poate ajunge la un compromis. Cred ca un manager intelept ar putea sa imbine proiectele foarte bine platite cu proiectele mai putin bine platite insa care sa aduca castiguri pe alte planuri, unul dintre ele fiind o imagine buna si o prezenta constanta intre studiourile de renume.

    Legat de animatiea romaneasca, cred ca in ritmul de astazi nu vom avea succes daca nu investim in scoala de animatie romaneasca. Cum putem avea rezultate daca nu pregatim tineri si daca nu le oferim suportul teoretic necesar pentru a realiza animatie? Impresia mea este ca sunt tineri care isi doresc sa faca animatie in Romania insa nu este nimeni care sa-i ghideze.
    De asemenea, ne trebuiesc oameni care sa stie sa conduca studiourile de animatie spre profit. In Romania inca se munceste pe bani putini, comparat cu tarile dezvoltate din Europa, astfel ca aici am avea un avantaj

    Ramane de vazut…

    O zi buna
    Marcel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.