Eduard Sasu – animatorul si regizorul sintezei

Sasu EduardObservatiile recente facute de un foarte vechi coleg si drag prieten, m-au determinat sa apelez atat la mijloace de informare cat si la aduceri aminte pentru a aseza pe locul cuvenit pe unul dintre cei mai talentati animatori si regizori de animatie pe i-a avut tara noastra.
Este vorba despre Eduard Sasu(Edy, cum ii spuneam noi).
In 1961, cand am ajuns in lumea animatiei, Edy avea deja la activ, animatia la “Oac broscoiul laudaros”, “O poveste colorata” si “Legenda contemporana” realizata alaturi de alte nume ale momentului ca – Valentin Baciu, Constantin Merlan, Constantin Crahmarel si Constantin Mustetea cu care de altfel va mai colabora pe viitor datorita modului asemanator de a gandi si realiza animatia.
Edy s-a inspirat din stilul extrem de concis al altui regizor de exceptie, Liviu Ghigort, care a impins comprimarea miscarii pana la limite incredibile. Liviu era in stare sa realizeze un film de scurt metraj cu cateva sute de desene in timp ce noi ceilalti aveam nevoie de cateva mii. De altfel Edy isi gandea animatia simplificand sau renuntand la miscarea de dragul miscarii, oprindu-se asupra esentei acesteia iar rezolvarile sale pline de ritm si umor impresionau prin originalitate. Introducea in ciclicele sale(animatie care se repeta), mereu alte elemente pentru a face repetitia cat mai putin monotona si gandea fiecare scena de nenumarate ori pentru a gasi drumul cel mai scurt catre deznodamant.
In 1966 realizeaza pentru prima data regia si animatia la filmul “Apartamentul” iar in 1968, alaturi de mine, semneaza regia si animatia la filmul “Orice nas isi are nasul” si in 1970 “Povestile piticului Bimbo”(Romania / France (Animafilm – EDIC), Animated feature realized by Horia Stefanescu, Victor Antonescu, Eduard Sasu & Badea Artin), animatia la serialul Penelopa, etc.
In perioada anilor 1961- 1964, pe vremea cand faceam naveta la Buftea, unde aveam sediul si noi cei de la animatie, nu exista saptamana in care, Edy, Valentin(Baciu) si cu mine, sa nu ramanem dupa program, pentru a capata cat mai multe informatii din studierea unor filme de animatie americane pe care le procuram de la laborator si pe care cu ajutorul unei moviole le disecam scena cu scena. Ne intorceam in Bucuresti cu masinile “laboratorului” ce plecau din Buftea 22,30 si pana ajungeam acasa fiecare, se facea aproape miezul noptii iar a doua zi trebuia sa fim la autobuzele care plecau din Piata Lahovary la ora 6,15 din nou spre Buftea. Numai niste “impatimiti” ca noi ar fi facut asa ceva.
Mai tarziu, dupa realizarea fabulelor dupa La Fontaine, la care Edy a semnat regia si animatia la episoadele “Iepurele si broasca testoasa” si “Broasca si sobolanul”, am avut marea sansa de a-l avea pe acesta in echipa de animatori cu care am realizat primul lung metraj de animatie realizat in Romania, “Robinson Crusoe”. Modul in care a rezolvat, de cele mai multe ori secvente intregi, cu multe personaje in cadru, adevarate bijuterii ale genului, au demonstrat, daca mai era cazul, talentul sau de exceptie. Pentru cei ce au putut viziona filmul, le reamintesc doar doua dintre multele secvente realizate de Edy – Atacul nocturn asupra “fortaretei” si urmarirea fugarilor prin jungla, secvente deosebit de dificile atat prin numarul mare de personaje ce se miscau in acelasi timp in cadru cat si prin varietatea de reactii ale personajelor principale (bucatarul, Bongo Bongo sau Robinson).
Edward SasuCu Edy am colaborat si intr-un mod mai putin cunoscut chiar si de unii colegi mai vechi si anume – In perioada in care Edy a realizat o serie de filme pentru protectia muncii, “Aventurile lui Guta”, acesta m-a solicitat pentru a-i “dubla” sonor personajul principal. Solicitarea sa era motivata de faptul ca m-a vazut de cateva ori in timp ce cu microfonul in fata incercam sa creez efecte sonore pentru propriile-mi filme. In acest mod i-am facut reactiile sonore la toate cele aproape 50 de filmulete.

S-a intamplat in 1971
Conform protocolului incheiat cu firma franceza EDIC, beneficiara episoadelor din fabulele lui La Fontaine, trei dintre realizatorii unor fabule eram invitati pentru o perioada de doua saptamani la Paris pe spezele firmei.
Cei trei erau, Artin Badea, Edy si cu mine.
Se intocmesc formalitatile.
Dupa circa doua saptamani primim pasapoartele si biletele de avion.
Incepem sa ne facem planuri, cautam pliante si informatii la zi despre Paris.
Lucrand in acelasi atelier, ne-a fost usor sa facem schimb de informatii si sa incercam sa ne readucem aminte de limba franceza. Pentru mai multa siguranta ne-am procurat si dictionare sau ghiduri de conversatie romano-franceze.
Cu doua zile inainte de plecare, suntem chemati, cu pasapoartele si biletele de avion, la conducerea studioului. Ne sunt retinute si ni se motiveaza ca s-a strecurat o eroare la agentia Tarom si ca dupa ce se va remedia, vom primi totul inapoi.
Ziua urmatoare, suntem chemati doar Badea si cu mine pentru a intra in posesia documentelor de calatorie.
Lui Edy i se refuzase iesirea din tara si am aflat mai tarziu ca persoana vinovata de acest lucru ii fusese candva foarte apropiata.
Sper ca intelegeti starea noastra de spirit si mai presus de a lui Badea si a mea, cea a lui Edy.
Ingrozitor!

Bujor Stefanescu, Edy Sasu si SandaSistemul a lovit din nou!
Aceasta lovitura l-a marcat atat de puternic, incat dupa aceea a inceput sa se gandeasca tot mai serios de a pleca definitiv din tara.
Dupa cativa ani, impreuna cu sotia vor pleca in Spania unde se va face remarcat ca un animator de exceptie.

Filmography Eduard Sasu IMDB

Animation Department:
2000s
1990s
1980s
Marco Antonio, rescate en Hong Kong (2000) (animator) (as Eduard Sasu)

Hot Dogs: Wau – wir sind reich! (1999) (animator) (as Eduard Sasu)
… cunoscut si ca Millionaire Dogs (Australia: DVD title)
“Operavox” (key animator) (1 episode, 1995)
– Rhinegold (1995) TV episode (key animator) (as Eduard Sasu)
“El detective Bogey” (1994) Seriale Tv (animator) (1994) (as Sasu Eduard)
Die Abenteuer von Pico und Columbus (1992) (character animator) (as Eduard Sasu)
… cunoscut si ca Pico und Columbus (Germany: TV title)
… cunoscut si ca The Magic Voyage (USA)
“Delfy y sus amigos” (1992) Seriale Tv (animator) (as Edi Sasu)
“Victor and Hugo: Bunglers in Crime” (key animator) (1 episode, 1991)
– Dummy Run (1991) TV episode (key animator) (as Eduard Sasu)

“Count Duckula” (animator) (13 episodes, 1988)
– The Vampire Strikes Back (1988) TV episode (animator) (as Eduard Sasu)
– Igor’s Busy Day (1988) TV episode (animator) (as Edward Sasu)
– The Ghost of McCastle McDuckula (1988) TV episode (animator) (as Edward Sasu)
– Castle Duckula: Open to the Public (1988) TV episode (animator) (as Edward Sasu)
– All in a Fog (1988) TV episode (animator) (as Edward Sasu)
(8 more)
Katy, Kiki y Koko (1988) (animator)
… cunoscut si ca Katy Meets the Aliens (International: English title)
Katy (1984) (animator) (as Edouard Sasu)
… cunoscut si ca Katy the Caterpillar (USA)
… cunoscut si ca Katy, la Oruga
Los viajes de Gulliver (1983) (animator)

Spania i-a fost ca o a doua patrie si tot acolo a trecut in nefiinta.
Edy va ramane pentru totdeauna in inimile si memoria celor care l-au cunoscut ca o personalitate si un om de exceptie.

7 thoughts on “Eduard Sasu – animatorul si regizorul sintezei”

  1. Domnule drag, am inteles ca nu mai exista posibilitatea ca aceste filme de animatie sa fie scoase pe piata. Dar eu insist: nu exista nicio posibilitate sa intru in posesia filmului Soriceii muschetari? Nici macar dumneavoastra nu aveti o copie? Va rog raspundeti mesajului meu.

  2. Domnule Gabriel,
    Daca lucrurile intra in normal, exista speranta ca in aceasta toamna sa apara pe DVD “Uimitoarele aventuri ale muschetarilor”. Sa avem rabdare pana atunci.

  3. despre Animafilm sau mai bine zis despre morti doar cuvinte bune…am citit ce ati scris despre Edy si nu comentez dar ajung la pasajul:dupa cativa ani pleaca in Spania cu sotia unde se va face remarcat ca un animator de exceptie”da este adevarat dar unde este si meritul sotiei care noapte de noapte uitand de viata ei adormind peste planseta a colaborat din plin la succesul “de exceptie” a lui Edy?Salutari lui Mircea Toia sasa ca odata ne/am cunoscut si mai ales salutari celor din adevaratul Animafilm care au fost “oameni” DUMNEZEU sa/i odihneasca/n pace pe cei de dincolo ..Vlad Gheorghiu si multi altii!!!!

  4. Stimate domnule Mircea Coada,
    Imi cer scuze ca nu am subliniat importanta lui Sanda in realizarile lui
    Edy, dar nu am beneficiat de niciun fel de informatii privind activitatea
    sa artistica, dupa plecarea din Romania. Daca aveti asemenea informatii va rog sa mi le faceti cunoscute si mie pentru a completa portretul lui Edy.
    In privinta salutarilor pe care ma rugati sa i le transmit lui Mircea Toia…. o iau ca pe o gluma. Oricum o voi face cand va fi vremea, cum tot asa o puteti face si dumneavoastra.
    Pana atunci sa auzim numai de bine.

  5. suna frumos activitate artistica …sunteti haios domnule Antonescu,puteti sa va imaginati ca dupa 1981 anul plecarii lor in Spania Edy a muncit singur?sunt foarte multe aspecte din viata surorii mele Sanda cum ii spuneti dvs. pe care doresc sa le tin pt. mine dar un “om”mai drept mai muncitor si cum mai spunea aici cineva “discret”eu nu am cunoscut Toti cei care stiu ce inseamna viata unei femei care se jertfeste si de multe ori pt. ceva ce nu merita vor intelege…..pana atunci salutari tuturor romanilor oriunde ar fi ei!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.