Animatia romaneasca – Dintre sute de catarge –
O statistica necesara si aproape completa.
– 1 –
Nu stiu cine m-a pus sa fac o incursiune in istoria filmului de animatie autohton si sa incerc a urmari dezvoltarea acestuia in decursul timpului.
Desi ma consider un tip ordonat, am avut o multime de greutati in prezentarea acestei statistici, datorita faptului ca exista riscul ca la o prima lecturare sa fi impresionat de numarul relativ mare de oameni care au participat la realizarea filmelor scapand din vedere faptul ca nu toti au activat in acelasi timp si ca foarte multi dintre ei au avut participari sporadice, unii realizand doar un film, numai decorurile sau animatia unui singur titlu, etc. In numarul de realizatori sau participanti la procesul de productie eu i-am inclus chiar si pe acestia. Deasemenea, in situatia realizatorilor cu activitati multiple (ex., regizori care au scris si scenariul sau au facut si animatia, decorurile sau alte activitati), eu am optat pentru una singura in care sa-i nominalizez, in acest caz pentru regie. Au fost si cateva exceptii dar de regula principiul dupa care m-am ghidat a fost un nume indiferent de cate activitati a depus.
Nu mi-am propus ca in acest material sa relatez despre greutatile intampinate
in realizarea filmelor ci doar despre cei implicati direct in procesul crearii lor.
Acest material se vrea doar o trecere in revista a celor ce au reprezentat ceva
pentru animatia autohtona si nu este o istorie romantata a actului intim de
creatie.Daca am omis pe cineva este doar saracia informatiilor de care am
dispus si imi cer scuze anticipat pentru eventualele erori.
De cand exista o oarecare evidenta a filmelor produse in Romania si pana in anul 2006 rezulta un numar de 1261 de scurt si lung metraje realizate in mai toate tehnicile cunoscute (desen animat, papusi, cartoane decupate, obiecte animate, pictura sub aparat, marionete, etc).
Nota
Numarul acestor filme (1261) mi-a fost comunicat de regizorul Radu
Igaszag care a facut un adevarat tur de forta pentru depistarea lor, cu ocazia realizarii peliculei “O alta scurta istorie”.
Interesant este ca in evidenta ANF sunt doar circa 900 si ceva de filme…???!!!
In peliculele prezentate de mine, nu sunt evidentiate numeroasele filme comanda (majoritatea de protectia muncii) si nici filmele combinate cu filmari reale din categoria documentarului, din lipsa de informatii concrete.
Deasemenea, in filmele mai sus mentionate, nu figureaza nici peliculele realizate in prestare pentru terti sau realizarile studiourilor infiintate dupa anul 1990 si forta de munca antrenata in procesul de productie al acestora….
Buna ziua,
Va multumesc, in numele tuturor fostilor colegi, pentru munca si daruirea dumneavoastra pentru Studioul Animafilm si pentru noi cei care Animafilmul a insemnat a doua casa, a doua familie.
Cu mare placere am citit capitolele dumneavoastra, care continuate si aranjate in pagina vor alcatui un roman inedit Poate se vor inplica si vor completa “povestea”noastra,unica in felul ei, fostii nostri colegi, mai ales redactorii.
Daca imi permite-ti, va sugerez sa continuati periplul dumneavoastra, cu intamplari din “spatele scenei”, placute sau neplacute la vremea lor.
Cu totii am ramas cu nostalgia acelor vremuri dar si cu amintiri pe care putini oameni le pot avea.Aceste amintiri sunt gura noastra de oxigen, de care avem nevoie, in aceasta societate, care, ne-a scos din “grila” ei. Marea majoritate a trebuit sa se reorienteze catre alte domenii, care nu au nici o tangenta cu ceea ce lucram noi.Ex:fost operator-agent comercial, asistent regie-vanzator, animator-secretara etc…. Ii stiu, dar nu ar fi elegant sa dau nume.
Sansa mea este ca, in afara de societatea la care lucrez, colaborez cu un teatru pentru copii (teatru de papusi,animatie, constructie papusi…) si cateodata mai imi apare cate o comanda de mascote. Nici macar in acest mediu, oamenii nu stiau mai nimic despre filmele Animafilmului, despre regizori, despre ceea ce se intampla la noi.Mereu aceeasi intrebare: UNDE SUNT FILMELE CARE AU FOST REALIZATE IN ANIMAFILM? Ce pot sa le raspund?
Scuzati-ma daca am batut campii, dar de fiecare data de cate ori deschid blogul dumneavoastra, ma intorc in timp si ma prind in hora amintirilor!
Cu multa, multa stima,
Brandusa Oanca