Animatia romaneasca – 2 – Statistica

animafilmAnimatia romaneasca – Dintre sute de catarge –

Asadar…

– Regia celor 1261 de filme a fost semnata de 79 de autori dintre care 14 au avut statut de colaborator.
– Toti au scris si scenarii.
– 65 au facut si animatie.
– 43 au realizat si scenografie.

– Filmul romanesc a beneficiat si de aportul altor 86 de animatori la care ii adaugam pe cei 65 regizori care au facut si animatie (in total 151 de animatori).
-Celor 79 de realizatori li se vor mai alatura alti 114 de scenaristi colaboratori (majoritatea scriitori), 9 redactori, 2 animatori si un scenograf care impreuna vor contribui la imbogatirea tematica a filmului de animatie cu scenarii de calitate (in total 205 scenaristi)
– Un numar de 26 de artisti plastici dintre care 12 colaboratori, au realizat decorurile la unele filme din productia autohtona ( plus cei 43 ce au semnat si regia), total 69 scenografi.
– Au fost atrasi in colaborari de tinuta, 75 de compozitori care impreuna cu 13 aranjori muzicali, din care 3 regizori muzicali si 2 ingineri de sunet, au acoperit intreaga productie de filme.
– Au participat la definitivarea dramaturgiei filmelor un numar de 18 redactori.
– 82 de desenatori din care 35 animatori secunzi si intermediaristi si 47 de conturisti si coloristi ( din care circa 20 fiind colaboratori) s-au straduit sa tina pasul cu stacheta tot mai ridicata a calitatii.
– Imaginea a fost asigurata de 30 operatori, din care 9 stabili cu cate un asistent fiecare, alti 8 operatori temporari si 4 colaboratori.
– Montajul (pozitiv si negativ) a fost asigurat de 13 monteuze, asistente si tehnologi.
– Sunetul a beneficiat de calificarea deosebita a 7 ingineri de sunet dintre care 4 colaboratori si un numar de 4 regizori muzicali. Si-au mai adus aportul si un numar de 7 tehnicieni de sunet si 3 proiectionisti.
– Vocile inconfundabile ale celor 26 de actori de prima marime a teatrului si filmului romanesc au dat glas multor personaje indragite. Numai eu am beneficiat de interpretarea de exceptie a 18 dintre ei!
– 6 asistente de regie au asigurat fluiditatea de exceptie in interiorul echipelor, de la intrarea in productie si pana la incheierea filmelor.
– 5 persoane calificate, au asigurat construirea tuturor papusilor si decorurilor necesare filmelor de gen in cadrul unui atelier specializat, cu participarea nemijlocita a 8 regizori, 5 animatori si 2 scenografi.
– Un numar de 8 oameni s-au ocupat de procurarea si pregatirea tuturor materialelor necesare productiei, inclusiv un operator truca pentru probele de miscare.
– In sfarsit, 9 sefi de productiei urmareau respectarea datelor economice si de
productivitate a filmelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: