Animatia romaneasca, tot mai saraca – Luminita Cazacu a plecat dintre noi

Dupa o lunga si sfasietoare suferinta, un alt veteran al filmului de animatie romanesc ne-a parasit.
De azi, regizoarea Luminita Cazacu nu mai este printre noi.
luminitacazacu-1Autoare a numeroase filme de scurt si lung metraj din care citez; – Balada pentru margica albastra-, – Buna dimineata poveste-, lung metrajul – Aventurile lui Pin Pin -, sau serialul avand-o in prim plan pe Penelopa, eroina din Odiseea, sunt doar cateva din filmele a caror regie a semnat-o fosta noastra colega.
Numeroasele premii, interne si internationale, castigate de filmele realizate de Luminita sunt expresia graitoare a calitatilor sale in lumea animatiei.
De-a-lungul timpului, tocmai pentru aceste calitati a fost aleasa in toate consiliile artistice ale studioului Animafilm, membra a unor jurii interne si internationale, membra in Biroul de sectie Animatie, membra in Consiliul Uniunii Cineastilor si membra a Asociatiei Internationale a Filmului de Animatie ( ASIFA ).
Prin disparitia ei, animatia romaneasca este tot mai saraca.
Incet, incet, vom porni si noi pe drumul la capatul caruia ne vom intalni pentru a povesti scenarii inca nefacute si unde vom depana povestile cu zane si cu zmei ce ne-au incantat copilaria.
Dumnezeu s-o odihneasca !

***

Funeraliile fostei noastre colege si prietene, regizoarea Luminita Cazacu, vor avea loc sambata 5 martie orele 13 la cimitirul Reinvierea ( langa piata Obor ).

13 thoughts on “Animatia romaneasca, tot mai saraca – Luminita Cazacu a plecat dintre noi”

 1. Groaznic, nu-mi vine sa cred. La ultimul festival de animatie, in octonbrie, chiar am stat de vorba,…amintiri…amintiri. Nu am stiut ca are probleme de sanatate.
  Condoleante familiei.

 2. Regrete…putin spus.O adevarata Doamna ! As fi vrut sa o vad fericita la premiera unui nou film de-al sau..Ar fi fost un film vesel si emotionant… asa stia sa cucereasca spectatorul; cu decenta, inteligenta si cultura cucerea interlocutorul. O unica prezenta ce-ti insufla curaj si echilibru…pentru ca le avea si ea. Sa fie de neuitat!

 3. ……nu pot sa cred ca a plecat … va ramlne in inimile noastre cu tot ce a creat cu tot ce a iubit. LUMI ,ODIHNESTE -TE IN PACE SI SA AI PARTE DE LUMINA…..

 4. ….asa erai LUMI! O adevarata Doamna..ce greu e sa vorbesc de tine la trecut !
  Frumoasa, inteligenta, talentata, hotarata, gingasa, plina de compasiune, vesela, tanara mereu….acum privesti “Margica albastra”, de acolo, din rai si vezi cat de indurerati, speriati, tristi si “saraci”suntem ? Cu adevarat, animatia romaneasca este acum, mult mai saraca, prin plecarea ta!

 5. Oaspetii, care astazi ar fi trebuit sa o sarbatoreasca pe Luminita, s-au adunat ceva mai devreme. Multi. Si deloc veseli.
  Aniversarea Luminitei s-a mutat in cer.
  Dormi in pace!

 6. Doaaamnee, nu imi vine a crede ca s-a intamplat nenorocirea asta… Desi am cunoscut-o pe doamna Cazacu intr-o imprejurare nu tocmai fericita, pe data de 1 februarie, chiar m-a impresionat firea dansei, era o DOAMNA in adevaratul sens al cuvantului, o doamna ca acelea despre care citisem in carti , dar niciodata nu intalnisem in viata reala…Chiar ieri m-am intalnit la metrou cu unul dintre doctorii care la inceputul lunii februarie ii daruiau sperante de vindecare doamnei Cazacu… Incredibil…. tulburator! Ii transmit sincere condoleante d-nului Titi, d-nei Gabi si tuturor prietenilor care au iubit-o pe scumpa noastra doamna Cazacu! Dumnezeu sa o odihneasca!

 7. nu-mi vine sa cred nici acum dupa aproape un an ca fizic nu mai este cu noi,insa in inimile noastre e atit de aproape ca aproape o putem atinge.
  Ne uitam zilnic la picturile ei care acum ne leaga si mai mult. Cartile pentru nepotica noastra, calendarele ,sint lucruri care le pastram cu multa dragoste dar cel mai mult cu ochii mintii ii vedem surisul plin de gingasie.
  Sa te odihnesti in pace Luminita.

 8. Dragii mei…
  Discreta, trista si grabita, parca gonita de ploaia care nu mai inceteaza, TATIANA APAHIDEAN, draga noastra Taniusa, a plecat sa se intalneasca in cer, cu Luminita Cazacu si cu toti marii nostri disparuti….
  Inmormantarea va avea loc La Cimitirul Bellu, luni, 21 mai, ora 12:00, Capela centrala

 9. Pe Tatiana a gonit-o ploaia dar noua ne-a lasat furtuna in suflete.
  Bucuria si dragostea din ochii ei albastrii, care ereau oglinda sufletului ei mare, nu ne vor lasa sa o uitam niciodata.
  Dumnezeu sa te odihnesca!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: