Antena 1 – in contact cu animatorii autodidacti

“Fara scoli de animatie, fara sprijin din partea statului, fara o piata de desfacere, animatia romaneasca pare sa nu mai aiba nicio sansa. Tinerii animatori sunt autodidacti. Si-au transformat casele in laboratoare de animatie. Fac scurtmetraje, merg la festivaluri si spera ca strainii sa-i remarce. Multi reusesc sa plece din Romania si nu se mai intorc.”

Antena 1

2 thoughts on “Antena 1 – in contact cu animatorii autodidacti”

 1. Da, dar spre deosebire de acum 10+ ani cand nu aveai acces la nici un fel de informatie in domeniul asta, in ziua de azi poti invata animatie singur. It trebuie pasiune, motivatie (reala!), disciplina… si un calculator conectat la internet :) Long live the internet!!
  De asemenea, ceea ce ar fi minunat ca studentii care vor sa invete animatie sa poata sa isi dea seama, inainte sa investeasca bani si mai ales Timp (!!) pe cursuri inutile, este ca sunt foarte putine scoli in lume unde poti invata animatie [de personaje]. Nu numai ca nu exista o asemenea scoala in Romania, exista doar cateva in toata lumea, CalArts, Sheridan, AnimationMentor… In rest, aproape toate scolile care au programe de animatie 3D te invata de fapt Maya, Photoshop, etc, software, nu animatie, nu tehnica animatiei. Pentru ca nu au oameni care sa fie capabili sa animeze cu adevarat foarte bine si deci care sa poata sa inteleaga ceea ce predau. Vreti sa invatati animatie si nu aveti bani de Animation Mentor? Google :) Animator’s Survival Kit, Timing for Animation, Jason Ryan Animation, etcetc, forumuri, bloguri, oameni… asta pana la un anumit punct, dupa care trebuie neaparat sa lucrezi cu alti oameni intr-o productie reala, sa primesti feedback real, si sa inveti de la altii care stiu mai mult decat tine.
  A, si limba Engleza… e obligatorie ;)

 2. Poti invata animatia documentandu-te de pe internet insa in cat timp? 5 ani? 10 ani/ foarte mult timp.
  E bine sa fii autodidact insa nu ai cum sa deprinzi meseria asta daca nu esti agrenat intr-un proces de invatare de tip scoala, studio, lectii predate de profesionisti. Si cand spun asta ma gandesc si la faptul ca traim alte timpuri, daca nu vei invata in 2-3 ani, se poate ca sa fie prea tarziu.
  De pe internet poti invata la un nivel mediu, care nu te va duce prea departe.
  Cei care-au invata singuri au avut sansa sa inceapa procesul de invatare inca de la inceput, acum se lucreaza foarte avansat astfel incat doar un proces de invatare intensiv poate aduce rezultate.

  Parerea mea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.