Benzile desenate traiesc

BENZILE DESENATE TRAIESC

Livia Rusz si copilaria

 

Livia Rusz

Marti, 6 noiembrie, la libraria engleza ” Anthony Frost ” din Bucuresti, am avut nesperata sansa de a ma reintalni cu un artist de exceptie, LIVIA RUSZ.
Opera sa, dedicata cu precadere copilariei a fost adusa in prim plan de acelasi impatimit al benzii desenate, artistul Alexandru Ciubotariu.
Acest eveniment este intr-un fel unic si faptul ca el s-a desfasurat sub auspiciile Muzeului Benzii Desenate spune totul. Preocuparea pentru reconsiderarea valorilor artistice autentice si pentru operele ce risca sa ” fie uitate “, a determinat colectivul de artisti sa readuca in memoria noastra a tuturor, prezentarea integrala a seriei, ” Aventurile lui Mac “, una din cele mai frumoase povesti din istoria benzii desenate romanesti.

aventuri mac 1

Comperate intr-un album de circa 160 de pagini, ilustratiile Liviei Rusz, stau marturie, ca de altfel intreaga sa opera, a preocuparilor si importantei pe care a acordat-o segmentului cel mai important al viitorului, copiii.
Impreuna cu Lucia Olteanu, scenarist, Livia Rusz a imaginat povesti pentru intreaga copilarie iar desenul sau expresiv si modul narativ al expunerilor, spune totul despre artistul dedicat cu tot sufletul generatiei pe care o iubeste si o intelege.
Am selectat din albumul sus-mentionat, doua din intamplarile publicate in perioada 1966 – 1976, in revista pentru cei mici, ” Arici Pogonici “. pe care le postez ca argumentare a talentului deosebit al Liviei Rusz.

Prima, ” DUPA FAPTA SI RASPLATA

mac1

… si cea de-a doua, ” MAC IN EPOCA DE PIATRA “.

mac2

Se cuvine a fi mentionate numele unor sufletisti pentru aportul deosebit pe care l-au avut la aparitia albumului si pe care ii citez cu multa placere si respect, ei fiind; Vlad Niculescu, Ana-Maria Basceanu si Corina Apostoleanu fara de care acest album nu s-ar fi concretizat niciodata, dupa cum afirma Alexandru Ciubotariu.

Cu emotie si recunostiinta inchei prezenta postare cu aceste cuvinte;
– Felicitari Livia !
– Felicitari Muzeului Benzii Desenate !
– Felicitari Alexandru Ciubotariu !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.