Cursantii

CursantiiImaginea luata in 1961 reprezinta cursantii dupa orele de desen la Muzeul Satului. Langa profesorul de desen, directorul cursurilor Dl Alexandru Camenita(Papa) cum il alintam noi, nea Niculae Hizan, scenograful majoritatii filmelor lui Gopo si in randul de jos, singurii admisi in sectia de animatie a Studioului Cinematografic “Bucuresti”, Adrian Nicolau, Virgil Mocanu si subsemnatul.

3 thoughts on “Cursantii”

  1. Stimate Dle. Adrian
    Despre conu’ Culai, cum ii spuneam noi, nu mai stiu nimic de peste treizeci de ani, mai exact dupa ce s-a pensionat. Mai multe informatii nu detin, din nefericire.
    Profesional, stiu ca a absolvit Academia de Arte Frumoase din Iasi si ca a realizat scenografia la majoritatea filmelor lui Gopo, cum de altfel am scris si pe blog. Cei cu care a colaborat nu mai sunt iar alti fosti colegi stiu tot atat ca si mine.
    Personal, va pot spune despre conu’ Culai, ca nu a fost moment in care sa-i soliciti sprijinul si sa nu ti-l ofere cu modestia-i caracteristica. El a fost, in periaoda in care am realizat filmul ” Robinson Crusoe” , specialistul de baza al realizarii tuturor
    combinatiilor de culoare pentru personajele filmului.
    Imi pare sincer rau ca nu va pot ajuta mai mult.

  2. Mi-am mai amintit un lucru despre Nea Hizan pe care foarte putini il cunosc si anume; In afara de activitatea sa de scenograf, conu’ Culai era preocupat de noi solutii tehnice pentru desenarea intermediarelor. El a conceput si realizat un fel de pantograf cu oglinzi mobile, care prin reglaje simple iti plasa imaginea ce urma a fi desenata exact intre capetele de animatie obtinand astfel intermediarul de mijloc.
    Era foarte mandru de inovatia sa, realizata in intregime de el. La construirea lui a folosit cateva rigle gradate, rotite, fire de catgut, oglinzi de mici dimensiuni si parghii cu diferite grade de mobilitate. Mereu mai gasea ceva ce nu-i convenea si atunci relua ultimele schite incercand alte solutii.Conu’ Culai, de cate ori avea ocazia, ne arata ce imbunatatiri a mai adus dispozitivului. Din nefericire, cutremurul din ’77 a avariat grav dispozitivul si nu mai stiu care a fost soarta lui.
    V-am scris aceste randuri gandindu-ma ca poate va ajuta sa descoperiti si o alta latura a sa.
    Succes !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.