Festivalul International al Filmului pentru Copii si Tineret ” Punguta cu doi bani ” desfasurat la Piatra Neamt – O reusita !

 

 

BLAZON Festivalul International al Filmului pentru Copii si Tineret ” Punguta cu doi bani ” desfasurat la Piatra Neamt intre 29 iunie – 3 iulie, a beneficiat de
cateva elemente de exceptie pe care le consider definitorii pentru a privi cu mai multa incredere viitorul peliculelor adresate cu precadere copiilor si tinerilor.

Nu stiu daca voi putea sa explic toate motivele acestui succes.
Ma obliga insa multimea de esecuri din jurul nostru, pentru a-mi spune parerea cu privire la acest Festival de care aveam atata nevoie.

Un festival dedicat pentru prima data copilariei.

COCOSUL defilandAm sa incerc, pentru inceput, sa ma refer la motivul organizarii acestui
Festival. Asa cum am observat cu totii, in ultimii douazeci de ani, filmul
adresat copiilor a fost inlocuit cu productii in care monstrii abunda iar
violenta de dragul violentei este etalata cu inconstienta intinand tot ce este mai curat pe lume, sufletele celor mici.
Acest Festival l-am perceput ca pe o luare de pozitie a celor
care au facut filme pentru cei mai mici spectatori, aratand ca filmele facute cu dragoste si respect pentru ei, sunt neperisabile. Intre copiii de acum douazeci de ani si cei de astazi exista insa o diferenta majora. Exista diferenta intre ce vedeau acum doua decenii si ce li se arata astazi prin toate mijloacele mass-media.

 

Despre acest subiect, insa, voi comenta mai pe larg data viitoare.

Primul lucru care m-a impresionat a fost participarea copiilor, fie insotiti, fie singuri, la proiectiile din zilele Festivalului.
Am aflat cu surprindere ca in cele cinci zile ale competitiei, filmele au fost vizionate de circa zece mii de spectatori si asta in conditiile cand alte filme cotate cu priza la public, au cateva sute de amatori pe luna.
Acest lucru dovedeste cu prisosinta priza pe care au avut-o filmele prezentate, care dincolo de stiluri, tehnici sau subiecte, au gasit la
Piatra Neamt un public cunoscator, cald si dornic de frumos.

COPII in sala 1 Selectarea cu grija a filmelor, a probat buna cunoastere a acestei categorii de spectatori, usurand astfel comunicarea directa intre realizatori si copii.

Dialogul cu micutii prezenti la vizionari a fost unul sincer, prietenesc si plin de invataminte pentru toti.

Asa si trebuie sa fie o relatie intre cei aflati la varsta frageda a copilariei si ceilalti purtand mereu vie in suflet, copilaria.
Un realizator care nu simte acest lucru, ar trebui sa se orienteze in activitatea sa catre alte varste, lasand acest teritoriu insuficient cercetat
dar plin de caldura si bunatate celor ce iubesc sincer copilaria.
Un atu important pentru o reusita a acestei manifestari cultural – artistice, l-a constituit organizarea.

S-au remarcat cu acest prilej cativa oameni iubitori ai celor mai mici spectatori, care cu sprijinul Asociatiei Culturale VOX ARTIS, al reclameCentrului National al Cinematografiei dar mai ales a Primariilor oraselor Piatra Neamt si Roznov, au creat toate conditiile pentru desfasurarea unui adevarat Festival.

Incepand cu decorarea festiva a frumosului oras, publicitatea facuta
si nu in ultimul rand defilarea prin oras a simbolului Festivalului – Cocosul cu punguta in clont, inalt de peste doi metri si remorcat de o trasura cu doi cai albi si plina de copii au creat o atmosfera incredibila in randul nemtenilor care au participat intr-un numar, as spune, record la aceasta manifestare.

cocosNu pot sa nu amintesc cateva nume care si-au dedicat intregul lor timp
pentru reusita acestei sarbatori a copilariei.

Actorul IONUT CUCOARA, Director al Festivalului, DORU IOAN SPIRIDONESCU, Presedintele Asociatiei Culturale VOX ARTIS – membru fondator, IOAN MURARIU, Director Tehnic al Festivalului ” Punguta cu doi bani “, actrita IZABELA MOLDOVAN si Lector Universitar Dr. FLORIN KEVORKIAN, sunt doar cateva personalitati care pe intreaga durata a acestui eveniment au fost prezente in toate zonele care reclamau interventia lor.

Nu exagerez cu nimic daca afirm ca pentru acest Festival, cei cinci numiti mai sus, ca si altii nenominalizati, au trebuit sa-si sacrifice din timpul
dedicat propriilor copii pentru a-i face pe toti ceilalti invitati, copii sau adulti, sa respire, pe intreaga durata a evenimentului, aerul unei adevarate sarbatori.

Nu a fost o manifestare precum Carnavalul de la Rio, cu care il compara, mai in gluma, mai in serios, Ionut Cucoara dar un lucru este cert, la capitolul caldura sufleteasca si manifestare a copilariei in tot ce are ea mai frumos, puritatea, a fost sigur peste celebrul spectacol brazilian.

La deplina reusita a Festivalului si-au mai adus aportul o serie intreaga
de sponsori care s-au intrecut in a sprijini intregul program si pe care ii felicit si le multumesc cu acest prilej. Numindu-i intr-o ordine aleatorie,acestia au fost;

DU PONT, BRD, MAGIC CAKE, KOBER, STAR MET s.a., GROUPAMA asigurari, CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE NEAMT, Coca Cola, PERLA HARGHITEI, SCR grup, PRIMARIA ORASULUI ROZNOV, MDV Audio

Studio, EUROINSOLV S.R.L, TCE 3 BRAZI Holding Piatra Neamt si SC.

RILDAN COM S.R.L.

Zizi Bostan Nu as vrea sa inchei acest capitol fara a mentiona influenta decisiva
pe care a avut-o Doamna Profesor Universitar Dr. Elisabeta Bostan, in organizarea la Piatra Neamt a acestui Festival de exceptie. Regizoare cu o impresionanta activitate cinematografica, realizand cu precadere filme cu si despre copii, avand un palmares deosebit prin castigarea a numeroase premii interne si internationale, Doamna Elisabeta Bostan s-a dedicat cu tot sufletul in lansarea acestei a IX – a editii a Festivalului ” Punguta cu doi bani “ iar rezultatele implicarii Domniei sale s-au concretizat intr-o adevarata REUSITA !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: