Muschetarii fata in fata.

soriceii muschetariAcum catva timp am primit invitatia de a ma intalni cu elevii claselor I-IV din scolile nr. 3, 19 si Liceul Alexandru Vlahuta in sala Noului Cinematograf al Regizorului Roman situata in incinta Muzeului Taranului Roman aflat in imediata vecinatate a Muzeului de Istorie Naturala Grigore Antipa.
Actiunea avea loc in cadrul unei intalniri cu cei mai tineri spectatori, invitati la o adevarata scoala de informare cinematografica prin film.

In cadrul Asociatiei Culturale MACONDO, exista un program – Cinema.edu – de educatie cinematografica destinat celor mai tineri spectatori si care propune elevilor si liceenilor deschiderea fata de diferite scoli de cinema prin acele povesti în care se regasesc teme sociale, umane, formatoare, general valabile oricarei culturi.
Formarea si dezvoltarea simtului estetic al tinerilor prin pelicule memorabile din patrimoniul national si universal este inca o trasatura a acestui program condus de un om deosebit.
Acest om deosebit este Doamna Valentina Bacu, ea insusi cadru
didactic, curioasa si cu mare dragoste de oameni si de frumos, cum se autocaracterizeaza.
Implicandu-se in formarea viitorilor spectatori avizati, Doamna Valentina Bacu sublinia pe site-ul “cinema-edu.ro“, citez;

….” Una din preocuparile programului Cinema.edu este si aceia de a incuraja discutiile pe marginea sistemelor sociale observate, a povestilor si tipologiilor de personaje identificate, studiul si intelegerea critica a evenimentelor oferite analizei imaginilor de pe ecran.
Proiectul contribuie, de asemenea, la dezvoltarea capacitatii de lectura a limbajului cinematografic si audiovizual, atât pentru cei tineri nefamiliarizati cu specificul lui, cât si pentru profesorii care trebuie sa înteleaga importanta acestui tip de educatie în lumea în care traim. Într-o lume în care suntem asaltati de imagini atât de variate, selectia si întelegerea corecta a mesajelor audiovizuale ar trebui sa devina subiect de studiu în orice scoala ” . Inchei citatul.

IMAGINI PUSE LA DISPOZITIE PRIN AMABILITATEA DOAMNEI VALENTINA BACU, CAREIA II MULTUMESC SI PE ACEASTA CALE.

muschetarii 1

Foto 1

Atenti la explicatiile privitoare la modul cum se misca personajele
intr-un film de desen animat.

muschetarii 2

Foto 2

Reactia copiilor la auzul titlului filmului pe care urmau sa-l
vizioneze

muschetarii 3

Foto 3

” Juriul ” urmarind demonstratiile viitorilor animatori.

muschetarii 4

Foto 4

Dialogul cu copiii trebuie purtat direct, aproape si sincer.

muschetarii 5

Foto 5

Iata raspunsul salii la solicitarea; – Cei care stiu sa deseneze,
mana sus !

muschetarii 6

Foto 6

Juriul foarte exigent s-a lasat cu greu induplecat pentru a-i premia pe cei cinci concurenti.

Intalnirea mea cu micii spectatori si filmul ” Uimitoarele aventuri ale muschetarilor “, a fost o adevarata provocare. Am raspuns prezent acestui ” duel ” prietenesc si sincer sa fiu, de foarte mult timp nu am mai avut ocazia sa ma intalnesc si sa ma joc cu cei mai sinceri spectatori ai filmului pentru copii si sa le urmaresc cu incantare reactiile.
Sala de cinema a devenit neincapatoare la intalnirea dintre micii muschetari. Atat cei de pe ecran cat si cei din sala au participat cu tot sufletul la intamplarile povestite intr-un ritm alert si plin de gaguri la o altfel de poveste a ” muschetarilor ” lui Alexandre Dumas.
Am plecat de la aceasta intalnire cu sentimentul ca mi-am facut cu adevarat datoria fata de ei si fericit ca am aflat cu acest prilej ca mai exista oameni care se implica cu tot sufletul in calauzirea, pe calea deloc simpla a cunoasterii si descifrarii misterelor lumii prin film, a celui mai sensibil si fragil segment al vietii, copiii.

 

“Copiii s-au adaptat repede situatiei, au luat loc in fata ecranului asa cum fac acasa si au participat cu multa veselie la jocul propus de regizorul Victor Antonescu si apoi au urmarit cu deosebita incantare filmul.”

< cinema-edu despre intalnirea susamintita Vezi programul Pdf program_muschetari pdf.>

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: