“SARUTUL VIETII”

Respiratia artificiala.
Resuscitarea de urgenta.
Filmul utilitar si importanta lui.
Muzeul Cineastului Amator.

Zilele trecute am fost placut surprins de randurile primite de la o veche cunostinta din Resita.
Andrei Balbarau, impatimit cinefil si cineamator imi spunea ca Muzeul Cineastului Amator din Resita a primit recent o donatie de filme documentar-utilitare pe teme de protectia muncii si ca printre ele a gasit unul pe al carui generic figura si numele meu. Uitasem complet de existenta acestui film.
E vorba de filmul, intitulat sugestiv, ” SARUTUL VIETII “ si realizat de un bun prieten, Stefan Traian Roman, regizor pe atunci in cadrul Studioului Alexandru Sahia. Subiectul filmului, precum toate filmele de protectia muncii , oferea sfaturi concrete pentru prevenirea unor accidente de munca si metode de interventie in caz ca ele s-au produs.
De ce era numele meu pe generic ?
Cu Toni ma cunosteam de multi ani si preocuparile comune ne-au apropiat si mai mult. Cand mi-a solicitat ajutorul pentru a-i realiza cateva secvente animate explicite in demonstratia filmata pe “viu”, am raspuns imediat prezent. Eram curios si abia asteptam ca capat informatii suplimentare despre unele interventii de urgenta, cum ar fi respiratia artificiala. Aveam cunostinte vagi despre modul in care se face respiratia artificiala precum si de existenta unui anume mod de a interveni in asemenea cazuri dar nu si detalii. De exemplu, flexarea capului victimei pe spate, pentru a degaja caile respiratorii in vederea interventiei dar si a celorlalte metode folosite pentru reusita.
Mai sunt necesare acum astfel de filme ?
Azi cred ca sunt mult mai necesare ca atunci cand au fost facute. Si atunci era nevoie de interventii de urgenta dar nu atat de multe ca acum. Zilnic sunt accidente de toate felurile, care mai de care mai grav. Interventiile specializate se fac uneori cu intarziere si timpul nu asteapta. Cred ca fiecare cetatean ar trebui sa aiba un minimum de informatii privind primul ajutor si sa intervina atunci cand situatia o cere.
Si este doar cazul acestui film care transmite toate informatiile necesare pentru salvarea unei vieti.
Temele abordate de catre realizatorii acestui gen de filme erau solicitate de diferiti beneficiari.
Citez cativa dintre ei; Ministerul Energiei Electrice, Inspectoratul General al Militiei – Directia Circulatie, Ministerul Invatamantului Public, Institutul de Igiena, Ministerul Sanatatii, etc.
Se ajunsese la un moment dat, datorita calitatilor artistic – educative a filmelor utilitare sa se realizeze adevarate seriale; cazul ” Pataniile lui Guta ” filme-pilula ( de 1 – 3 minute ) create de fostul meu coleg Eduard Sasu in tehnica exclusiva de animatie.
Azi nu mai cere nimeni asemenea filme. Oamenii de azi nu stiu sa intervina in cazuri de urgenta sau nepasarea care este pretutindeni prezenta ii determina sa astepte interventia celor abilitati. Pana atunci, cel care asteapta un ajutor poate muri.
Si sunt realizate cateva mii de asemenea filme utilitare care zac pe cine stie unde.
Postez mai jos filmul ” SARUTUL VIETII “ primit prin amabilitatea celor de la Muzeul Cineastului Amator din Resita, film realizat de Stefan Traian Roman si profit sa-i aduc cu acest prilej un pios omagiu celui care peste doua zile ( 6 august ) ar fi implinit 81 de ani !
Fie-ti spiritul implinit Toni !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.