Unde sunt filmele romanesti de animatie ?

Dupa ultimele aprecieri, exista peste 1500 de filme de animatie romanesti realizate de-alungul timpului dar care zac acoperite de neglijenta unor functionari, in Arhiva Nationala de Filme, in conditii de conservare, greu de descris.
desene animate1

Televiziunile prefera sa programeze filme de animatie straine care de multe ori, calitativ, sunt sub productiile autohtone dar snobismul si gustul indoielnic al unora fac imposibila programarea productiilor romanesti.

desene animate2

Mi s-a intamplat la Calarasi, acum doi ani, la o intalnire cu copii din clasele I – IV, sa desenez in fata lor un personaj foarte indragit si cunoscut pana in ’89 – Mihaela. Cand toata sala a inceput sa scandeze: MI-HA-E-LA, MI-HA-E-LA,am ramas surprins ca desi acesti copii s-au nascut dupa mai bine de 10 ani de cand filmele noastre au disparut de pe micul si marele ecran, au recunoscut personajul. Nici acum nu-mi explic de unde o cunosteau pe Mihaela ?!?

Mihaela1

Imi poate spune cineva ? Ce ar trebui facut ca filmele noastre sa fie vazute ? Pe cine ar trebui sa sensibilizam pentru a scoate din uitare filmele ale caror autori au inceput sa piara ca si filmele lor? Gopo, Liviu Ghigort, Stefan Munteanu, Iulian Hermeneanu, Laurentiu Sarbu, Olimp Varasteanu, Florin Anghelescu, Bob Calinescu, George Sibianu, Artin Badea, Nell Cobar, Matty Aslan, Eduard Sasu, Jan Moraru, Constantin Popescu, Pascal Radulescu, Lucian Profirescu, Dinu Petrescu, Calin Giurgiu, Adrian Nicolau, Zaharia Buzea, Angela Buzila, nu mai sunt printre noi si cred ca filmele realizate de ei de-alungul timpului meritau o soarta mai buna, nu uitarea, iar copii zilelor noastre au dreptul sa le vada si sa le judece. Filmul de animatie romanesc a incetat sa mai existe ! Pacat !

desene animate

O fotografie din arhiva personala facuta la studiourile Buftea in 1963.

Buftea animatie

9 thoughts on “Unde sunt filmele romanesti de animatie ?”

 1. e prima oara cand vad aceasta poza si tin sa spun ca m-a emotionat foarte mult, mai ales acum dupa ce bunicul meu a murit.
  Unde sunt desenele? O parte din ele mai am si eu pe o caseta video, care sper sa mai fie buna. Din pacate sunt prea putine fata de cate au fost facute. Am incercat sa mai fac rost si de alte filme facute de bunicul meu prin Arhiva Romana de Filme. Din pacate cer foarte multi bani pe ele, care eu in momentul de fata nu ii am ca student. Dar poate o sa reusesc in cativa ani sa mai fac rost de cateva.

  PS: multumesc pentru aceasta poza :)

 2. Ma bucur ca am reusit sa iti fac o asemenea surpriza :) . Despre filmele de animatie romanesti, tot ce iti pot spune este ca sunt in acceasi situatie ca si tine. Nu posed casete sau cd-uri nici macar cu filmele mele :( .
  Sper ca ai gasit lucruri interesante pe blog si esti binevenit oricand cu impresii :) .

 3. Eu mam interesat la Arhiva Romana de Filme daca pot sa primesc filmele de la ei. Mi-au dat o lista destul de lunga cu filmele care le au facute de bunicul meu, din pacate cer 2 euro pe minut. La cate filme erau si la cat de mult tine un film m-ar costa o avere, plus ca am auzit ca, calitatea nu este asa buna. Deci in momentul de fata nu am ce face decat sa ma gandesc la alte posibilitati de unde pot face rost de aceste filme. :)

 4. Mi-a facut multa placere sa va intilnesc si sa vad ca sinteti vesnic tinar si plin de viata. Aceasta e adresa mea unde ma puteti gasi.
  Roxana

 5. Un calduros ,si sincer salut , cu multa afectiune si respect , din partea unui “novice “catre Mentorul sau , si Dascal !…..si in speranta unor discutii si ..a u nor frumoase aduceri aminte , alaturi de colegii , ; Costel Seltea si Florin Saceanu ce va transmit din inima ,la randul lor , numai bine , in speranta unei revederi grabnice in jurul unui “urias -pahar de ‘vorbe “..!11 …M. Marian !

 6. O alta precizare legata de fotografia din ’63. Numele celui de al doilea director: Radu George.

 7. Niciodata nu am stiut prenumele sau.Toti ii spuneam Dir.Radu.Pe cine am intrebat,nu-si aminteau sa-l cheme Radu George.
  Interventia ta completeaza tabloul de “familie” .Din nefericire nu pot opera asupra imaginii,dar precizarea facuta de tine si la care subscriu fara rezerve,este salutara
  Iti multumesc..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.