Valentin Anesia – episodul 1

AnesiaStabilit in Franta de foarte multi ani, Valentin si-a consacrat viata picturii. De foarte multi ani nu mai aveam nicio veste de la el sau despre el pana acum o luna si ceva cand Geo Saizescu, patronul revistei Harababura mi-a daruit ultimul numar pe care rasfoind-ul descopar o caricatura semnata Anesia Valentin – Franta.
In perioada cand era “pistolar” ne-am cunoscut si pasiunea comuna pentru desen ne-a apropiat.
Nu despre artist vreau sa vorbesc ci despre pilotul de vanatoare Valentin Anesia. In pauzele de antrenament imi placea sa-l ascult cum imi povestea aventurile incredibile prin care trecuse. Avea un ton calm si detasat.
– Aveam cel mai nenorocit avion din toata escadrila. Pierdea ulei peste tot si numai eu il puteam struni, orice alt coleg ar fi luat foc sau s-ar fi prabusit. De aceea a fost botezat “locomotiva regimentului”
Intr-una din zile aveam exercitiu de lansare a bombelor la punct fix. avion anesiaPoligonul era undeva langa Brasov si dupa ce au trecut ceilalti din formatia mea imi vine si mie randul sa lansez “bomba”. Reperez punctul, armez si astept sa ajung in pozitia optima. Declansezdar mecanismul nu functioneaza. Incerc din nou si iar nimic. Avionul depaseste tinta si in sfarsit bomba se desprinde. Virez strans pentru a vedea unde cade. Pe camp un tractor. Bomba cade la nici o suta de metri de acesta ridicand un nor de fum. Vad tractoristul cum abandoneaza tractorul si o ia la fuga pe camp agitand bratele cu disperare. La intoarcere a trebuit sa insotesc echipa de recuperare a bombei spre hazul colegilor de escadrila.

4 thoughts on “Valentin Anesia – episodul 1”

 1. Buna ziua, va rog sa ma iertati daca va deranjez cu rugamintea mea… sunt nepotul d-lui Valentin Anesia (tatal meu a fost fratele lui) si va rog, daca aveti o adresa de contact sau o adresa de mail a unchiului meu sa ma ajutati sa intru in legatura cu el. Va multumesc.

 2. To Mr Valentin Anesia

  Dear Sir,

  we are trying to get in touch with mr Anesia, interested in reproducing on our website some of his pictures.
  Would you please answer at your earliest convinience.

  Yours faithfully

  Lech Robakiewcz

 3. To: Mr. Valentin Anesia

  Hello, I am the daughter of Ion Stanciu, and I wanted to get in touch with you, and talk about my father. Please get in touch with me.

  Sincerly,
  Rosie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.