ANIMATIE – MICA ENCICLOPEDIE de PERSONAJE CELEBRE 4

– Selectie din galeria eroilor aparuti in ” Almanahul – SCURTA ISTORIE
A FILMULUI DE ANIMATIE “.
– Continuare –

Azi am postat doua personaje cunoscute, Balanel si Miaunel.
Eroii indragiti ai filmului de animatie romanesc se bucura de observatiile argumentate ale lui Grigore Traian Pop, unul dintre redactorii serialului.

 

BALANEL si MIAUNEL

– Continuare –
– ” ANIMA – ANIMAE ” – 27

” Sa decupam dupa pointille “

In zilele noastre adevaratii prieteni ai artelor vor fi poate surprinsi de destinul modest al cinematografului de animatie, care nu suporta comparatie nici cu imperialul sau frate, cinematograful cu filmari reale, nici cu tabloul teoretic al posibilitatilor pe care ar trebui sa le activeze procedeul imagine cu imagine.
Bineinteles, ansamblul simbolic al epocii noastre este dominat de forme ale imagisticii imitative ( cinematograful si televiziunea ) care, cu o forta de expansiune aproape fatala, se bucura de o favoare generala, raspandind mitul director al realismului integral.
Trebuie sa ne tragem concluziile.
Artele de imitatie fotocinematografice si fotoelectronice apar astazi ca cele mai puternice mijloace de celebrare si de exprimare a acelor enigme incoercibile pe care permanenta devenire si intindere se impun omului. Imbatranirea filmelor, moartea vedetelor, cultul permanent al tineretii corpului confirma mereu aceasta fascinanta si prioritara adecvare a cinematografului cu filmari reale, la expresia populara a simbolurilor vitalului si perisabilului. Si nu se poate disimula ca cinematograful de animatie este fortamente o arta ornamentala, carolingiana, care nu cauta sa urmeze fluxul vietii, sa-l cristalizeze si sa-l contrarieze, opunandu-se astfel tendintelor imagisticii fotografice in miscare.
Trebuie sa credem ca pentru a primi mai firesc valorile depasite sau premature ale animatiei, va fi necesara aparitia unei civilizatii mai putin hipnotizata de tehnicile dominante ale mijloacelor de informatie, si mai constienta de calitatile sale.
In aceasta fericita varsta a tuturor imaginilor posibile, puterea animatorilor capabili sa exprime gandirea umana direct, in imagini dinamice, va fi din nou apreciata.
Bineinteles, cand satelitii de comunicatie vor ajunge sa functioneze cu un scop, cand problema circulatiei planetare a imaginilor si a sunetului se va apropia prin forta lucrurilor de rezolvare, toata lumea va putea sa priceapa spre ce ne indreptam. Dar inca de pe acum, in timp ce se modifica gradul de raritate al produselor consumate, dezvoltarea publicitatii si a filmului functional, precum si utilizarea pe care acest tip de filme o dau animatiei, ne dau o idee asupra directiei de urmat.
Un duel s-a angajat intre imagine si scris, sau mai precis intre imagistica electronica si vechile forme de imprimerie tipografica si fotografica.
Sa nu ne lansam in pronosticuri, chiar daca suntem tentati sa o facem.
Pariurile sunt deschise. Viitorul va alege, pentru animatie, intre KATASTROPH si ANABASE, intre un viitor industrial, reinnoirea unei mari arte individuale sau dricul saracilor.*
_ OOO _

* Cu acest ultim fragment inchei expunerea articolului publicat in
CAIETUL DE DOCUMENTARE CINEMATOGRAFICA din 1966 avand titlul; ” 1965 – Situatia actuala a filmului de animatie ” – autor A. Martin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: