Autentice – Rasu’- Plansu’

catGeorge Sibianu (Saidel) a realizat in 1959 un film de papusi, combinat cu filmare reala, “Musafirul nedorit” la care si-au adus aportul: Horia Arama ca scenarist, decoruri semnate de Lucretia Sibianu, muzica lui Aurel Giroveanu, imaginea de Constantin Iscrulescu. La acest film, Georgica, cum ii spuneam noi, a apelat la un colaborator de exceptie, o pisica, care, daca nu ar fi decedat pe “ultima suta de metri” a realizarii filmului, ar fi avut sansa de a se numara printre starurile lansate de filmul romanesc de animatie.
Dar saraca pisica, fie din cauza stresului din platoul de filmare, fie din lipsa
de comunicare cu ceilalti membrii ai echipei, a incetat din viata inainte de a se trage ultimele cadre cu ea. Filmul trebuia totusi terminat si cum o dublura a actritei nu aveau, toti si-au pus capul la contributie pentru a gasi o solutie de finalizare.
Ce-i de facut? De unde o alta pisica asemanatoare, daca nu identica?
Totul parea compromis.
Incercand sa explice conducerii studioului imposibilitatea terminarii filmului si argumentand solicitarea opririi acestuia inainte de a se face noi cheltuieli, au primit un raspuns clar si incurajator. DESCURCATI-VA (. punct)
Filmul a fost totusi terminat fara ca cineva sa fi observat drama care se consumase in platou.
Cum a fost posibil?
Simplu!
Au facut ceva modificari in scenariu, s-au schimbat cateva unghiuri de filmare iar miscarea a fost realizata cadru cu cadru ca la orice film cu obiecte animate.
In pauzele dintre scenele in care prezenta “ei” era absolut necesara in platou, aceasta se “odihnea” intr-un frigider cumparat special pentru acest lucru!
Dupa terminarea filmului, raposata a fost ingropata in curtea studioului cu toate onorurile ce i se cuveneau, dar n-a mai fost trecuta pe generic.
Brrrrrrrr….

One thought on “Autentice – Rasu’- Plansu’”

  1. ultima parte…cu ingropatul in curtea studioului…nu e chiar placuta. Incercam sa imi inchipui cum ar fi sa trec zilnic pe acolo… si sa ma trezesc… cu un mormant …. not funny.
    In rest…da ca idee, ca si onoruri cred ca e cel mai bun lucru pe care l-ar vrea orice actor… sa fie ingropat “la locul de munca”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: