Remember Laurentiu Sarbu

Laurentiu Sarbu1Scriam cu ceva timp in urma, ca primul om care m-a intampinat cu zambetul pe buze la primul contact cu sectia de animatie a fost Laurentiu si de atunci s-a nascut intre noi o prietenie care a durat patru decenii.

 Cand l-am cunoscut, realiza scenografia la filmul – Legenda contemporana – in regia lui Liviu Ghigort.

 

 
Regizori grupImi amintesc, de parca era azi – castelul straniu, infricosator in maretia lui, cu peretii din stanca ce se pravaleau in abisuri pierdute in ceata; Sau decorurile pentru – Made in Africa – in regia lui Olimp Varasteanu, in culori ce “ardeau” pe ecran.
Dar nu numai decorurile sau ilustratiile realizate cu o sensibilitate iesita din comun il defineau pe el ca artist.

 

Sarbu Cazacu ApahideanFilmele regizate de el, la inceput in stilul – carton decupat apoi in tehnica desenului animat au purtat toate ampreta sa. Cu o pedanterie inconfundabila prin atentia acordata fiecarui detaliu Laurentiu a stiut sa-si atraga un public foarte divers, in primul rand copiii carora li se adresa cu multa caldura si sinceritate.

Cu el am avut sansa de a colabora la realizarea catorva filme memorabile: “Greierele si furnica” si “Stejarul si trestia” sunt doar doua exemple. La serialul – Aventuri submarine – desi au fost colective de creatie distincte ne-am consultat mai tot timpul, chiar la un moment dat echipele noastre, la inceput separate, aproape ca s-au contopit pentru a mari ritmul de lucru.

cartoonCine nu-si aminteste serialul “Trei prieteni” sau “Harap Alb”, “Sotronul” sau “Balada unui greier mic” pentru a cita doar cateva filme din bogata si complexa sa activitate. Scenarist, scenograf, creator de personaje, animator si regizor Laurentiu a fost unul din putinii creatori totali de valoare ai filmului de animatie iar confirmarea celor spuse de mine sunt nenumaratele premii interne si internationale pe care le-a obtinut de-alungul timpului.

Pacat ca filmele lui nu se mai vad, ca de altfel filmele tuturor realizatorilor romani. Au fost filmele copilariei multora dintre adultii de azi.
Au fost….

Laurentiu Sarbu2Filmografie – Wikipedia

Balaurul care nu era ca toti ceilalti

Bautura blestemata

Catalin si Catalina

Laurentiu SarbuTrei Prieteni

Ciufulici

Fereastra

Jocuri si jocuri

Sotronul, etc

13 thoughts on “Remember Laurentiu Sarbu”

 1. Buna seara d-le Antonescu.

  Sunt baiatul lui Constantin Merlan si as vrea sa va contactez.
  Daca imi trimite-ti adresa si ev.nr. de tel va contactez eu.

  Va multumesc si o saptamana buna in continuare

 2. Buna seara domnule Antonescu,

  Sint o ruda a domnului Laurentiu Sirbu si vin cu rugamintea sa ma ajutati sa aflu adresa doamnei Sirbu sau a fiicei dinsului Ioana, din Canada.

  Cu multumiri si deosebit respect,

  George Matthews

 3. Draga Dl Matthews
  Sint un bun prieten cu Laurentiu si Gabi. De o viata incerc sa reiau legatura. Daca intr-adevar Ioana este in Canada ( noi sintem in TORONTO) Ioana pe care am vazut-o cind s-a nascut – PLEASE trimite-mi si mie adresa sau orice indicatie sa o pot contacta.
  Cu multe multumiti,
  Cornel Bandell 905 7070790

 4. V-as ruga sa-mi dati adresa lui Laurentiu. Sunt un prieten de demult si as vrea sa reiau legatura cu el. va multumesc.

 5. Stimate dle. Nica. Va rog sa va verificati cutia postala si veti constata ca v-am trimis adresa solicitata inca de acum trei saptamani. Am revenit dar nu mi-ati raspuns.
  Va doresc toate cele bune.
  Victor Antonescu

 6. Buna ziua!

  Stiti cumva cum pot sa iau legatura cu domnul Laurentiu sau cu fiica sa Ioana? Sunt un prieten vechi si nu ne-am mai vazut de pe la mijlocul anilor 90.

  Va multumesc.

 7. Stimate Dle. Scanteie,
  Dupa cum am scris pe blog deja, Laurentiu nu mai este printre noi de multi ani.
  Am comunicat adresa Dvs., daca este corecta, – catalinos… etc. si daca da, probabil ca veti fi contactat. Spun asta, deoarece au fost cazuri in care mi se comunica o adresa fictiva si eu trebuie sa comunic adresa corecta solicitata.
  Din motive lesne de inteles, la rubrica comment nu va aparea niciodata adresa cuiva. Imi puteti scrie la adresa de la care primiti acest e-mail.
  Cu stima,
  Victor Antonescu

 8. Stimate Dle Scanteie, am trimis informatia cu privire la adresa Dv. de e-mail si am aflat ca ati fost coleg de scoala cu Ioana. Mesajul a ajuns si acum trebuie asteptat. Sper sa puteti schimba impresii dupa o absenta atat de mare.
  Dovada ca adresa Dv. si numele au fost transmise corect este faptul ca am si primit confirmarea. Trebuie sa asteptati acum. Am rugamintea sa-mi confirmati daca ati reusit sa fiti contactat.

 9. Ma bucura faptul ca postarile de pe blogul meu te-a facut sa retraiesti momente din perioada cand faceam parte din marea familie a Animafilm-ului.
  Deasemenea ma bucur, ca ai fost mesagerul artei animatiei in lumea celor ce incercau sa invete alfabetul acestei arte si ca ai pastrat si apelat la notiunile primite in cadrul cursurilor tinute la Animafilm.
  Iti multumesc pentru frumoasele ganduri si te mai astept cu noi comentarii.

 10. Recitind cele scrise de mine, mi-am dat seama ca datorita emotiilor firesti unor asemenea evenimente, “am mancat” o litera – u – motiv pentru care fac cuvenita rectificare;….. ca postarile de pe blogul meu te-au facut sa retraiesti momente…..
  In alta ordine de idei.
  Ai incercat sa tastezi pe Google numele vreunui fost coleg cunoscut ?
  Dar propriul nume ?
  Daca numele cautat se afla pe blogul meu, iti va deschide pagina unde este mentionat.

 11. Buna ziua, domnule Antonescu,

  Va scriu si eu, la fel ca multi altii, pentru a va ruga sa imi transmiteti o adresa de e-mail a dnei. Ioana Sarbu. Am fost colege de scoala, cativa fosti colegi de la Sc. 51 am dori sa luam legatura cu Ioana, bineinteles daca si ea vrea. Organizam o intalnire, atat reala, cat si in mediul virtual si ne-ar face placere sa participe.

  Va multumesc frumos,

 12. Am procedat ca si in cazul solicitarilor altor colegi, comunicand dorinta dvs.
  Sper sa primiti un raspuns cat mai curand.
  Va urez succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: