Metrion – Animation film festival – ep1

Metrion – Animation film festival, 24 – 28 october 2008 – Oradea

Zoltan Balazs 1Intr-una din zile, primesc un telefon :

– Ma numesc Zoltan Balazs si am placerea sa va invit la festivalul de animatie de la Oradea care va avea loc intre 24 si 28 octombrie. Am vorbit si cu Dl. Radu Igaszag si mi-a dat numarul dvs. de telefon pentru a va intreba daca puteti onora invitatia noastra…..

Intai am crezut ca cineva imi face o farsa! De unde si pana unde festival de animatie la Oradea?

Abia se incheiase festivalul ANIM’EST de la Bucuresti si acum altul?

Dupa ce m-am asigurat ca nu este vorba de nicio gluma convenim detaliile deplasarii la Oradea si pe 24 octombrie ajungem in primitorul oras de pe Crisul Repede.

“E pur si muove”

Imagine film studentescSincer sa fiu nu credeam ca voi mai apuca sa vad revigorarea animatiei noastre si in niciun caz undeva la un capat de tara, tocmai la Oradea. Nu stiam nimic despre preocuparile tinerilor de aici in ale animatiei, necum sa organizeze un festival de profil. Organizatorii s-au straduit ca totul sa mearga cat mai bine, dar cum se intampla de cele mai multe ori cand nu ai la dispozitie fonduri suficiente si nici oameni, doar pasiunea catorva sufletisti a facut ca acest eveniment sa nu se transforme intr-un esec. Rencsik ImreDintre acestia, merita sa mentionez cateva nume care s-au detasat in mod special prin eforturile depuse si anume: prof. Zoltan Balazs care dincolo de pregatirea studentilor sai din cadrul Universitatii Crestine Partium – clasa de Arte Plastice a Facultatii de Arta a fost o prezenta activa in toate actiunile organizarii acestui festival sau Dl. Rencsik Imre directorul asezamantului spiritual POSTICUM care a facut eforturi deosebite in a asigura cadrul optim pentru desfasurarea vizionarilor, intalnirilor si discutiilor dintre participanti. Ei s-au bazat pe sprijinul catorva colaboratori, putini la numar dar de calitate. Nu amintesc numele lor pentru a nu nedreptati pe cineva. Oricum se simtea nevoia de inca cel putin atatia.

Radu IgaszagDar mai presus de toate trebuie sa mentionez numele prof. universitar Radu Igaszag din cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica “Ion Luca Caragiale” Bucuresti, el insusi oradean, care a aprins flacara interesului pentru filmul de animatie atat in capitala cat si in frumosul oras bihorean. In cel mai pur stil ardelenesc, au tacut si au facut.

Am avut sansa de a viziona un pachet de filmulete realizate de studentii anului II ai facultatii oradene susamintite si cateva ale celor din ultimul an. Progresul este evident iar filmele realizate de ultimii concurau cu animatia facuta de multi animatori profesionisti cu state vechi de serviciu. Din nefericire cei mai multi dintre ei iau drumul spre Ungaria sau spre vestul europei. Aici unde au fost descoperiti si pregatiti nu raman, neavand unde sa-si puna in valoare talentul. Altii au preferat sa-si schimbe optiunile din aceleasi motive si s-au orientat spre agentiile publicitare facand grafica sau un fel de animatie aservita spotului, ceruta de cele mai multe ori de oameni straini de aceasta arta, dar fara elementele ce o definesc ca atare si anume trairea. Intr-un anume sens se vor deprofesionaliza cu timpul iar ramanerea lor in afara fenomenului cinematografic nu este benefica pentru, imi permit sa spun, filmului autohton de gen.

Supravietuirea este un deziderat ce nu poate fi ignorat.

metrion Ce e de facut? Cum putem ajuta acesti oameni talentati sa acceada catre culmile profesiei de animator si sa fie stimulati in asa fel incat sa-si puna in valoare capacitatea artistica in slujba filmului romanesc de animatie si nu in alte tari care nu au investit nimic in pregatirea lor? Profitand doar de posibilitati materiale superioare noua ii racoleaza pur si simplu. Sunt foarte multi creatori nascuti in zonele de nord al tarii care au plecat, unii definitiv, in Ungaria, pentru a da doar un exemplu. Daca nu se va face nimic, Romania va fi ca si pana acum o sursa permanenta de” imbogatire” a altor state cu oameni valorosi. Nu vi se pare cunoscut fenomenul? Ati observat cumva ca alesii nostri sa se preocupe, in afara de propriul interes, de a gasi solutii pentru a stavili exodul de valori catre alte

meleaguri? Daca da, spuneti-mi un caz. Dar despre acest lucru voi mai scrie. Nu pot sta nepasator cand vad ce se intampla.

One thought on “Metrion – Animation film festival – ep1”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: