Traditii si obiceiuri de Craciun – Steaua – Partea a doua

Cum confectionam o stea de Craciun – Continuare

FOTO 5 B

Toate varfurile razelor sunt unite prin niste fire de sfoara subtire bine
intinse. La fel se procedeaza si cu legaturile dintre turn si cele doua raze alaturate lui.
Dupa incleierea tuturor punctelor de fixare incepe partea a doua
a constructiei stelei, imbracarea sau invelirea razelor, turnului
si a exteriorului sitei.
Se iau coli de hartie lucioasa de diferite culori si se croiesc 7 triunghiuri pentru fata razelor (fata stelei). Dupa ce se lipesc cu clei, se incepe invelirea partilor laterale ale razelor cu o hartie de acelasi tip, dar de o singura culoare pentru toate razele. Hartia trebuie intinsa bine pe suportii din lemn.
Pentru turn se procedeaza la fel, fata intr-o culoare iar celelalte trei suprafete, hartie de aceiasi culoare ca cea folosita pentru lateralele razelor in asa fel incat spatele stelei va fi monocrom.
Din hartie creponata se taie fasii late de 6 – 7 cm. si de o lungime egala cu distanta dintre varfurile razelor. Aceste fasii se pliaza pe mijoc in lungul fasiei ( A , A1, A2 ) apoi se lipesc peste firele de sfoara care unesc colturile razelor. Dupa lipire, cu o foarfeca se vor franjura ( A3) ca in FOTO 5 B.

FOTO 5 A

Si tot din hartie creponata franjurata si pliata , se vor infasura de cateva ori si lipi ( vor arata ca niste ciucuri diferit colorati ) toate cele 7 varfuri ale razelor precum si cele 4 colturi ale turnului.
Dupa aceasta operatiune, toate muchiile de pe fata stelei ale
razelor si turnului, vor fi ornate in acelasi mod ca in ( A3 ) si vor arata in final ca in FOTO 1. Eu le-am facut pe toate colorate
diferit ca in FOTO 1 dar pot fi colorate monocrom (FOTO 10) dupa gustul fiecaruia.
FOTO 5 A

FOTO 6

Pentru interiorul cilindrului central al stelei se confectioneaza o “scena” deosebita simbolizand nasterea Mantuitorului.
Aceasta scena, ca o diorama, este compusa din trei elemente
principale de sustinere, fata, fundalul si personajele prezente la eveniment. Fata sugerand exteriorul locului in care s-a nascut Isus ( B ).
Eu imi imaginam ca o intrare intr-o grota. Poate fi creata in orice
mod cu conditia ca dimensiunile sa depaseasca putin diametrul sitei
si al decorului cu cerul instelat din ultimul plan.
In interior, o suprafata dreptunghiulara vopsita in albastru si
presarata cu mici stelute argintii ( D ) si ancorata in lateral de primul element, cel de fatada, prin lipire.
In acest cadru semicircular se practicau mici taieturi in care se
montau pe unul sau mai multe planuri, magii, cateva animale din staul si ieslea cu Maica Domnului si Pruncul ( C ). Pentru demonstratie, eu am optat pentru un singur plan, care contine toate elementele importante ale evenimentului.
Suprapuse, aceste straturi aratau ca imaginea din coltul dreapta sus ( E ).
Cercul ( A ) sugereaza forma sitei si pozitionarea elementelor “dioramei”.
Materialul folosit la confectionarea lor era cartonul Duplex sau o hartie de desen de buna calitate casherata peste carton.
FOTO 6

FOTO 7

In FOTO 7 se observa dispunerea in planuri a celor trei elemente ale dioramei.
A – Rama exterioara.
B – Fecioara Maria cu Pruncul, magii si cateva animale.
– Acestea pot fi facute si in planuri diferite, marind perspectiva si creand detasarea in spatiu a personajelor.
Pot fi realizate, de ex., un plan pentru magi, un plan al Madonei cu Pruncul si un plan cu diverse animale.
C – Cerul panoramic curbat din fundal.

FOTO 8

Montarea acestora in interiorul sitei este prezentata schematic in FOTO 8 , cercul ( A ) fiind sita, ( B ) fiind ” rama ‘ ( intrarea ingrajd ), ( D ) decorul cu stele fixat in spatele lui ( B ) si ( C ) “grupul ” care depaseste curbura decorului instelat.
In concluzie, lungimea acestui element trebuie sa depaseasca arcul descris prin curbarea decorului ( D ) cu circa unu, doi centimetri de o parte si de cealalta a fundalului, pastrandu-se grupul in centrul “dioramei”.

FOTO 9

Nu am intrat in detalii privind modurile de fixare a componentelor,
lasand fiecaruie libertatea de a gasi rezolvarea cea mai simpla si mai economicoasa posibila. De exemplu, pentru a fixa scena nasterii Mantuitorului de cadrul sitei, tata folosea niste coltare de carton ( E ) care erau lipite la un capat de partea din spate a decorului reprezentand intrarea in grota, iat celalalt era fixat direct de exteriorul sitei, avand grija sa fie perfect orizontala sub turnul stelei.
Dupa montare va arata ca in FOTO 9.

FOTO 10

Pe fiecare fata a razelor si a turnului se vor lipi ingerasi, Mos Craciuni sau diferite elemente ( stelute de zapada, imagini florale, braduti, etc. ).
Deasemenea, lipea hartie creponata franjurata ( in cazul de fata bleu –
vezi sageata neagra ), marcand conturul exterior al sitei. Marginile fetei
dioramei erau apoi ” tunse ” cu grija pentru a nu depasi ornamentul
aplicat.
FOTO 10

Cand totul era gata, tata fixa un bec de lanterna in partea superioara a dioramei dar ascuns privirii si alimentat de la o baterie “patrata”, cum se gaseau pe atunci, fixata in spatele intregii scene si grupul de copii putea porni cu colindul.

Stea1

 

NOTA ; In demonstratia de mai sus m-am referit la o stea cu 7 raze
(colturi) si un turn (coada stelei calauzitoare a magilor). Puteti construi o stea doar cu 5 raze si un turn, modificand insa cotele de la baza razelor si a turnului (care va trebui sa-si pastreze forma de trunchi de piramida cu baza mica jos) si in final va arata ca in imaginea cu colindatorii prezentata la inceput.
Cel mai important este principiul de constructie al stelei, care ramane acelasi.

Spor la lucru.

5 thoughts on “Traditii si obiceiuri de Craciun – Steaua – Partea a doua”

 1. Este admirabil si deosebit de util tot ce ati postat pe blog. Ma refer la cursul succint, dar foarte clar scris si ilustrat, dar si la celelalte articole legate de lumea animatiei. Este in plus un bun indreptar pentru orice creator din domeniul artelor plastice, dar si pentru psihologi, pedagogi, et c.
  Articolul despre confectionarea stelei de Craciun este la fel de clar, precis si excelent ilustrat.
  In plus, in afara aspectului tehnic remarcabil al articolelor, se simte un suflet cald si curat, pasionat de frumos, ordine si armonie.
  Sa va dea Dumnezeu sanatate! Felicitari!

  Arh. Ioan

 2. Va multumesc mult pentru aprecierile Dumneavoastra referitoare la cele postate de mine pe blog. Nu-mi este deloc usor sa postez subiecte ce par a trece neobservate.
  Randurile pe care mi le-ati adresat imi dovedesc insa contrariul.
  Ele au insemnat foarte mult pentru mine si va sunt profund recunoscator pentru acest lucru.

 3. Căutând răspunsuri la nişte întrebări pe care mi le-am pus din copilărie şi care
  mi-au revenit în minte cu fiecare an ,cu fiecare Crăciun, am dat spre satisfacţia mea peste blogul dv.Citind articolul despre confecţionarea stelei de Crăcun în care aţi expus generos şi detaliat planul, mi-am lămurit abia acum, secretele pe care nu le ştiam.
  La anii aceia fragezi ,eram fascinată de luminozitatea stelei şi nu ştiam de unde vine.Când am fost mai mare, mi-am închipuit că ar putea să vină de la o lumânare aprinsă aşezată în interiorul stelei.Dar cum ar fi putut să rămână aprinsă,când la sfârşitul cântărilor, cel care purta steaua o învârtea cu atâta dexteritate,de-i zornăiau smocurile de franjuri din hârtie creponată şi staniol aşezate în vârful piramidelor sau conurilor ce închipuiau razele ei, de ne lăsa pe noi copiii cu ochii holbaţi? Abia acum am aflat că era vorba despre un beculeţ alimentat de o baterie
  Nu eram dumerită cum de poate colindătorul s-o rotească şi cum poate s-o ducă, fiindcă în zona mea, steaua de Crăciun este mai frumoasă ,aşa cum o prezentaţi şi dv,Nu se poartă fixată pe un băţ, ci cu ajutorul unui mâner de lemn fixat pe centrul
  stelei Acest mâner îi dă mai multă mobilitate şi deci mai mult farmec.
  Vă sunt recunoscătoare că datorită blogului dv.mi-am găsit răspunsurile de care aveam nevoie
  .Dacă aveţi momente libere, poate veţi intra pe blogul meu;”Victoria et verits”, că cine ştie,poate veţi găsi şi dv, ceva aşa cum am găsit eu, care să vă facă să nu regretaţi că v-aţi pierdut timpul degeaba.În anul care vine vă doresc multă sănătate,
  fericire şi frumoase împliniri dumneavoastră şi celor dragi dumneavoastră!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.